Juhtkiri: Suunanäitaja võitleb väsimusega

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Trükimeedia kaja järgi otsustades ei olda eriti rahul nende sõnumitega, mida inimesed, kes on seatud Eestit juhtima, on juhitavatele aasta lõpul edastanud. Üleriigiline päevaleht soovitas president Toomas Hendrik Ilvesel presidentuuri järele jäänud kuudeks pöörduda näoga senisest rohkem rahva poole. Samal ajal on selgesti tunda, et president kui suunanäitaja võitleb väsimusega.

Tsiteeriti ju Ilvese ütlemist: “See, mis meid on siia toonud, ei vii enam edasi”. Mida vastas äsja peaminister Taavi Rõivas? “Peame hoidma sama kurssi ja tegema seda veel paremini. Peame veel rohkem pingutama ja siis on võimalik ka Soomele ja Rootsile järele jõuda.” Paraku ei lisa valitsusjuht, et järelejõudmine on võimalik vaid siis, kui need riigid paigal tammuvad ja meie majanduskasv on praeguse 1,3 asemel viis kuni seitse protsenti. Siin ongi ilmne vastuolu: president näeb, et samamoodi enam edasiminekut ei ole, peaminister, vastupidi, arvab, et tuleb vaid pedaalile suruda.

President võib ju rääkida, aga see kõik on kui hane selga vesi. Kui tahame, et president oleks siseriiklikes asjades senisest tugevam suunaandja, peaksime muutma põhiseadust ja kalduma parlamentaarse riigimudeli juurest presidentaalse poole. Selleks peaks küsima rahva arvamust, ent seda võimulolijad ei tee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles