Linnakodu ümbritsevad roosid ja kadakad

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle ja Ilmar Münzeril maja- ega aiakujundamisel tülisid pole tekkinud: naine käib idee välja ja mees aitab ellu viia.
Ülle ja Ilmar Münzeril maja- ega aiakujundamisel tülisid pole tekkinud: naine käib idee välja ja mees aitab ellu viia. Foto: Urmas Luik

Perekond Münzeri kodu Pärnus Tulika tänaval pälvis hiljuti võistlusel “Kaunis kodu” preemia eramute kategoorias, see suhteliselt noor aed võlub maitseka okaspuude, rooside ja ilupõõsaste kooslusega.

Pereisa Ilmar Münzer ütleb, et kogu aed on tehtud abikaasa Ülle plaanide järgi, tema osaks on vaid jäänud ideede teostamisel kaasa aidata. “Kui naisele maja ehitamise ajal aiast rääkisin, imestas ta, et ei tea, kes seal küll tegutsema hakkab, tema kindlasti mitte,” muigab mees. “Nüüd toimetab suvel päevad läbi …”

Ülle seletab, et väikeses maakohas kasvanuna pidi ta lapsena küllalt aiatöid tegema, peale selle tuli korjata ja hoidistada 60-70 õuna- ja ploomipuu viljad. “Huvi aianduse vastu tuleb vist vanusega,” arvab ta nüüd. “Või on ikkagi lapsepõlvest saadik see pisik sisse jäänud, kuigi tollal tundus see raske ja tüütu tööna.”

Vähenõudlike okaspuude võlu

Umbes kümme aastat tagasi elasid Münzerid praeguse kodu lähedal korteris. Kord kevadel käisid Ilmar ja Ülle sealkandis jalutamas ja pajuoksi otsimas.

“Küsisime ühe õues toimetanud naise käest, kas võime tema aia tagant oksi murda, ja tema vastas, et loomulikult, need kasvavad eikellegimaal,” meenutab Ülle. “Kui olime tükk aega hiljem samasse kohta krundi ostnud, tuli välja, et seesama pajupõõsas jäigi meie aia piiridesse.”

Ilmar jutustab, kuidas praeguses uuselamurajoonis asusid varem Pärnu KEKi elamute aialapid ja muld olnud siin väga viljakas. “Maakütte paigaldamiseks lasin mulla koorida ja rajooni serva hunnikusse vedada, aga kahjuks virutati kuhi sealt ära,” kahetseb mees veidi. “Kui oli aeg aeda tegema hakata, pidime uue mulla ostma.”

Aeda hakkas pere rajama viis aastat tagasi, kui majja sisse kolis. Istutati õuna- ja ploomipuud, mis väikeaiale sobivalt madalakasvulised. Järgmiseks okaspuud, mis aias praegu põhiaktsendi annavad.

Maja ees ilutsevad paar Korea nulgu ja hõbekuusk, pererahva lemmikud on aga mitmesuguse vormi ja värviga kadakad. “Tänu igihaljastele kadakatele ei ole aed talvel raagus, neid on nii erinevaid sorte, nad ei kasva liiga suureks ja sobivad väga hästi majaga kokku,” õigustab perenaine oma kadakaarmastust.

Lehtpuudest palistavad krundiserva kiire kasvuga ja dekoratiivsed põisenelad. Tänuväärselt õitsevad varakevadel forsüütia ja nõiapuu ning suve läbi maranapõõsad.

Veel kasvavad aias Siberi kontpuu ja kukerpuu, sügisvärvidega uhkeldavad graatsiline äädikapuu ning võimsa kasvuga parukapuu.

Lilleilu aasta läbi

Oluline koht on aias arvukatel roosidel, mis ääristavad terrassi ja majaääri. “Kindlat lemmiksorti mul pole, valin nad majaga sobivat värvi: valged, roosad ja punased,” räägib Ülle. “Roose pole raske kasvatada ja nad õitsevad suvi läbi.”

Roosipeenra asukoha valis perenaine, istudes avatud terrassiukse juures ja mõõtes pilguga, millise paigutuse korral õiteilu hommikuse kohvijoomise ajal kõige paremini imetleda saaks.

Kevadel õitsevad aias arvukad nartsissid ja värvikirevad tulbid, suvel begooniad ja lopsakad lõhnavad liiliad. Pererahvale meeldib, kui igal aastaajal midagi aias silma rõõmustab.

Viimase suve leidudest kiidavad Münzerid võlupõõsast, mille tänu põnevale nimele valis aianduskaupluses välja “Harry Potteri” fännist 11aastane perepoeg Markus, ja parukapuud, mis veel keset novembrit punaseid dekoratiivseid lehti kannab. Võlupõõsas üllatab kevadel suurte valgete õite ja sügisel lehtede värviküllusega.

Keset peenraid ja istutusalasid leidub ruumi pallimängualale ja kiikedele, mida Markus oma sõpradega suvel usinasti kasutab. Jõulisemad jalgpallimatšid jäävad siiski lähedal asuvale spordiväljakule.

Aed ei saa iial valmis

Suvel veedab Ülle aias aega päevade viisi: toob aina aianditest taimi ja mullakotte, istutab suureks kasvanud taimi ringi, rohib ja lõikab tagasi. Sügis on parim aeg otsida internetist huvitavaid taimi ja teha plaane, mida kevadel aias uuendada, sest aed ei saa teatavasti iial valmis.

“Ideed järgmiseks aastaks on juba olemas: tahan osta küünlakujuliste õitega hortensia,” on Ülle mõtetega juba kevades. “Põnevaid sorte tuleb ju kogu aeg juurde. Kõigepealt vaatan netist pilte ja seda, kas taim meie aeda üldse sobib, seejärel uurin aiandis, kuidas taim välja näeb, ja alles siis viin koju. “

Üllel peab hoolsa aednikuna aiaraamatut, kuhu ta on üles kirjutanud taimesortide nimetused ja muud andmed. Viimasel ajal on raamat aga unarusse jäänud, sest aias on palju muudetud.

Suvise lilleilu ja sügisese värvidemängu jäädvustamise eest hoolitseb fotograafiahuviline pereisa, kel ette näidata kümneid aiafotosid.


Konkursi “Kaunis kodu” 2010. aasta võitjad Pärnus

Väikeelamud:
kesklinnas Suur-Kuke 19 (Aino Uustalu),
Räämal Tulika 3 (perekond Münzer),
Ülejõe – Vana-Pärnu linnaosas Jakobi 14 (perekond Karu),
Raekülas Harju 35 (perekond Tuvi).

Parima heakorrastusega korruselamu Seedri 4.
Parima heakorraga teenindusettevõte Hahni pubi (OÜ Tuberkuloited).

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles