Eino-Jüri Laarmann: Aisa tänava tegelikkus ehk tõde on aja tütar

Eino-Jüri Laarmann
, Pärnu linnavolikogu liige (Toomas Kivimägi valimisliit)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eino-Jüri Laarmann.
Eino-Jüri Laarmann. Foto: PP

Kui loote elamut, mõelge inimese peale, kui vabrikut, siis töölise peale. Sellest Rooma paavsti läkitusest arhitektide kongressile oli kantud arendaja AS Laarmann & KO mõte Pärnu Aisa 4c elamu rajamisel.

Kaugele on jäänud äärelinna algusajad, kui hoone rajati hästi tänava äärde, et oleks rohkem ruumi oma põllulapikesele, millelt pidi saama perele eluks vajaliku toidu. Aisa tänav hakkas kujunema enne, kui oli leiutatud auto. Tollal liikus seal harva üksik voorimees, polnud kõnniteid ja liiklus toimus hoonetevahelise pinnastee keskel.

Auto leiutamisega tekkis vajadus teede ja linnades tänavate järele. Pärnus on klassikaline näide Aisa tänava kujunemine. Seal on hooneid, mis on ehitatud üle-eemisel sajandil, ja elamuid, mis ehitati eelmise sajandi 50. aastatel. Need paiknevad kujutletavast tänavaala telgjoonest eri kaugusel, seetõttu on sõidu- ja käigutee mitmesuguse laiusega. Tänavaala on hambuline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles