“Oi, Kersti, kes nii viiki teeb,” vangutas Keres pead

Enn Hallik
, sporditoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänini koos malega elavatel Kersti ja Endel Kiviojal on terve albumitäis pilte 1971. aasta Pärnu suurturniirist, kus Endlil Paul Keresega mängida õnnestus.
Tänini koos malega elavatel Kersti ja Endel Kiviojal on terve albumitäis pilte 1971. aasta Pärnu suurturniirist, kus Endlil Paul Keresega mängida õnnestus. Foto: Urmas Luik

Pärnu maleperekond Kiviojal on Eesti läinud sajandi suurimaks sportlaseks kuulutatud malesuurmeister Paul Keresega isiklikud mälestused: Kersti on olnud ta võistkonnakaaslane, Endel kodulinlaste silme all Kerese vastu mänginud.

Kersti Kivioja oli palju aastaid Pärnumaal noorte maletreener, Endel kuulus maletajana Eesti 20 parema sekka, korra jõudis meistrivõistlustel esikümnesse. Nüüdki on nende kodus arvutis malelaud väga sageli lahti, sest tänapäeva võimalused lubavad iga kell kellegagi mõttejõudu katsuda.

Kersti mäletab, kuidas ta Eesti malevõistkonnas teiste liiduvabariikide vastu tüdrukute lauda mängis. Kui Paul Keresel muude turniiride vahel võimalust oli, esindas temagi alati Eestit. Kersti Kivioja meenutab, et võistkonnakaaslastega suheldes oli Paul Keres lihtne ja sõbralik härrasmees. Ära ei öelnud malegeenius ka nõrgema õpetamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles