Pärnumaa omavalitsusjuhid tulumaksu jagamise uut plaani ei toeta

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pärnumaa omavalitsuste juhid on vastu Eesti ettevõtlusorganisatsioonide ettepanekule, et osa kohalikele omavalitsustele laekuvast üksikisiku tulumaksust suunataks edaspidi sellele omavalitsusele, kus maksumaksja tegelikult töötab.

Kohalike omavalitsuste juhtide arvates teeb see vaesemad ja keskustest kaugemad omavalitsused veel vaesemaks ja rikkamad keskused aina rikkamaks, teatas Pärnumaa omavalitsuste liit (POL).

Kehtiva korra kohaselt laekub osa üksikisiku tulumaksust omavalitsustele inimese elukoha, mitte töökoha järgi.

Omavalitsuste juhid küll toetavad printsiipi, et omavalitsused peavad ettevõtluskeskkonnaga rohkem tegelema, kuid tulumaksuga mängimine ei anna nende arvates siin soovitud tulemust. "Geograafilise asukoha tõttu saavad suure eelise pealinna piirkonnas või mõne teise suure keskuse lähedal asuvad omavalitsused," seisab POLi teates.

"Mitu Pärnumaa suurettevõtet on registreeritud Harjumaale ja tekib küsimus, kuhu läheb sellisel juhul töökohajärgne tulumaksueraldis: kas peakontori või tootmisüksuse aadressi järgi? Probleem on samuti kehtivas ettevõtete registreerimise korras, kus on oluline ainult lahtri täitmine kontaktaadressiga, kuid kas see aadress ettevõtte asukohale vastab, ei huvita enam kedagi," vahendas omavalitsusjuhtide muret POLi juhatuse esimees Lauri Luur.

Luuri sõnade järgi on kohalike omavalitsuste juhid mitmel korral ministeeriumile öelnud, et see ei ole hea plaan, kuid ikka kiputakse sellega välja tulema.

"Ettevõtlust toetama peab, kuid selleks on teisi meetmeid," sõnas Luur. "Kahju oleks jõuda olukorda, kus asutakse ka ettevõtete aadresse 1. jaanuariks muutma, millega tõstetakse sisuliselt kümneid ja sadu tuhandeid eurosid mõne pliiatsitõmbega ühe omavalitsuse taskust teise."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles