Linn ja Wasa on vaielnud aastaid kohtutes 185 000 euro üle

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Juba neli aastat on Pärnu linn kohtusaalides sarvi ristanud Wasa taastusravikeskuse esindajatega, et keskuselt kätte saada 185 000 eurot. Jaanuaris võib tulemus lõpuks selguda.

Aastal 2011 tegi linn otsuse müüa 23,4 miljoni krooni eest Sõpruse taastusravikeskuse aktsiad täielikult Pärnu Ravikeskus OÜ-le (nüüd Wasa AS). Peagi selgus, et kokkuleppe tulemusel kandis ostja 2,9 miljonit krooni (185 000 eurot) eraldi kontole, kust linn selle aasta pärast kätte oleks saanud.

Enne seda leidis ostja, et taastusravikeskus ja hotell oli sel ajal halvas korras ja seenkahjustusega. Kohtus väitsid esindajad, et linn varjas seda aktsiate müümisel. Linnavõimu esindajad vastasid selle peale, et ei müüdud maja, vaid aktsiad, ja nende hinnangul oli kaubaga tutvumise aeg küllaldane.

Samuti tuli välja, et kunagise Sõpruse taastusravikeskuse leping Tartu ülikooliga oli lõppenud ning ostjad polnud sellest teadlikud. Seetõttu sai Wasa oodatust 13 000 eurot vähem tulu.

Uued omanikud otsustasid, et tahavad hinnaalandust ega ole nõus mainitut summat linnale loovutama.

Kui 2011. aastal selgus, et linn on pöördunud raha kätte saamiseks kohtusse, kirjutas ajakirjanik Teet Roosaar Pärnu Postimehes, et linn olla paari kuuga õigusabiteenuse osutamise eest maksnud 28 719 eurot. Seetõttu saab eeldada, et nelja aastaga on tekkinud kohtukulusid nii palju, et mõlemale on mängus oluliselt suuremad summad kui vaidlusalune 185 000.

Küsinud, kui suureks õigusabiteenuse kulud nelja aastaga kasvanud on, ei tulnud linnalt selle kohta vastust. Pärnu avalike suhete nõunik Karin Õunap sõnas, et kohtuistung on kinnine ja linn mingeid andmeid selle kohta ei avalda.

Õunap mainis üksnes, et 12. jaanuaril vaadatakse mõlema poole ettepanekud üle ja ringkonnakohus teeb otsuse. Sealt võib asi aga edasi minna riigikohtusse. “Meie seisukoht on siiani, et linn ei rikkunud müügilepingut,” kommenteeris avalike suhete nõunik.

Tegelikult on vaidlus juba ennegi riigikohtusse jõudnud ja see tühistas 2014. aasta otsuse, et taastusravikeskuse omanikud tõesti peavad kõnealuse summa tasuma. Pooled saadeti tagasi madalama astme kohtusse.

Veel enne seda tegi hoopis vastupidise otsuse Pärnu maakohus. Eri otsuste tulemusena ongi tekkinud nõiaring, kus linna ja Wasa esindajad Eesti kohtumaju pidi tuuritavad. Kord on üks peal, siis teine, edasi kaebavad igal juhul.

Kummagi poole advokaadid ega asjaosalised ise polnud nõus kohtuasja kommenteerima, sest istungid on kinnised.

Pärnu vs. Wasa kohtusaaga

* 05.10.2011, Pärnu maakohus. Linn nõudis AS Wasalt Sõpruse müügist maksmata jäänud ostusummat. Kohus otsustas, et Wasa peab tasuma linnale hoiustatud raha ja intressid.

* 18.10.2011, Pärnu maakohus. Wasa kaebas omakorda kohtusse linna ja nõudis kahjuhüvitist. Lepiti ainult kokku, et vaidlusalune summa on 185 000 eurot.

* 14.05.2014, Pärnu maakohus. Kohus otsustas, et Wasa ei pea linnale maksma 185 000 eurot, linn jääb nõutud rahata. Ühtlasi tuleb linnal tasuda menetluskulud.

* 04.12.2014, Tallinna ringkonnakohus. Kohus rahuldas Pärnu linna kaebuse ja 14.05 otsus tühistati. Samuti rahuldati linna hagi ja nõuti rahasummat jälle Wasalt.

* 25.05.2015, riigikohus. 04.12 tehtud otsus tühistati ja asi saadeti tagasi ringkonnakohtusse, et see seal uuesti üle vaadataks.

* 12.01.2016, Tallinna ringkonnakohus. Teeb uue otsuse. Võimalik on otsus edasi kaevata riigikohtusse.

Allikas: riigikohus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles