30+: Kuidas kodus valeraha teha

Asso Puidet
, 30+ peatometaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Vajaminevad materjalid

1. Niisked pabertaskurätikud

2. Kauss

3. Atsetoon 

4. Pesuvalgendi

5. 30protsendiline vesinikperoksiid (pleegitaja)

6. Ühedollarilised rahatähed: mida rohkem sul neid on, seda rohkem raha toota saad

7. Suured ümbrikud

8. Rasked raamatud

9. Kahepoolne teip

10. Printeripaber

11. Käärid

12. Fotokoopia 1968. aastal välja lastud dollaritest. Nii esimesest kui ka tagumisest küljest. (Soovitatavalt 5-, 10- või 20dollarilised.)

13. Triikraud ja -laud

14. Skanner ja printer

15. Mõõtetops

16. Kummikindad

17. Näokaitse

18. Pastakas

Raha ettevalmistamine

Foto: PP

1. Võta ühedollarilised rahatähed ja triigi need sirgeks. Tulemus peab olema perfektne! Kortsud või voldid keeravad ettevõtmise nässu.

2. Sega kaussi 500 milliliitrit atsetooni, 500 milliliitrit pesuvalgendit ja 500 milliliitrit vesinikperoksiidi. Keemilise reaktsiooni tulemusena peaks segatud lahus minema kuumaks ja hakkama mullitama. Kui hakkab, läks kõik õigesti ning selle lahuse abil saadki oma dollarilistelt rahatähtedelt pildi maha pesta.  

3. Tõmba kummikindad kätte ja pane näomask ette.

Raha puhastamine

Foto: PP

1. Aseta dollariline rahatäht lahusesse ja lase sellel seal 10 minutit seista. Selle aja jooksul peaks lahus rahatähe tindi kergesti eemaldatavaks muutma.

2. Võta rahatäht lahusest välja ning aseta kõvale, siledale pinnale.

3. Võta pabersalvrätik ning hõõru ringjate liigutustega raha esimeselt poolelt tinti maha. Pea meeles, et see ei ole võiduajamine. Mida hoolikamalt ja põhjalikumalt tegutsed, seda parem lõpptulemus jääb.

4. Esimese korraga tinti rahatähelt nagunii maha ei saa. Pead selle veel kolm-neli korda lahusesse asetama ning jälle puhastama. Ent nüüd piisab, kui leotad rahatähte 1–2 minutit.

5. Korda protsessi, kuni rahatähe üks pool on täiesti puhas. Tavaliselt valget, halli või hõbedast tooni.

6. Võta rahatäht ja loputa see sooja vee all kemikaalidest puhtaks.

7. Seejärel loputa rahatähte külma vee all.

Pea silmas, et kui rahatäht rebeneb kasvõi natukene, on ettevõtmine nurjunud ja pead otsast peale hakkama. 

8. Pane rahatäht ümbrikusse ning aseta mõni raskem raamat sellele pressiks peale.

9. Lase sel seista pressi all poolteist tundi.

Vaata rahatähte. Kui raha esimene pool on puhas, ent tagumine külg näeb välja nagu enne töötlemist, oled saavutanud soovitud tulemuse.

10. Triigi rahatäht veel korra üle, et eemaldada viimased kortsud.

11. Nüüd korda protsesse 1–10 rahatähe tagumise poolega, nõnda et tulemuseks on mõlemalt poolt  puhas rahatäht. Korda seda täpselt niipaljude kupüüridega, kui palju raha tahad valmistada.

Raha printimine 

Foto: PP

1. Leia fotokoopia või veel parem ehtne 1968. aastal väljalastud dollarikupüür. Täpselt nii suures vääringus, kui teha soovid. 1968. aastakäigu oma seetõttu, et nendel kupüüridel ei kasutatud veel turvaelemente. Ent need on veel ikka ringluses.

2. Skaneeri rahatähe mõlemad pooled arvutisse. 

3. Kleebi rahatäht või selle täpne koopia kahepoolse teibiga printeripaberile ning märgi joontega asukoht paberil. Eemalda rahatäht ja proovi, kas printides jääb kujutis täpselt samasse kohta. 

4. Kui kõik õnnestub, oled valeraha trükkimiseks valmis. Kleebi eelnevalt puhastatud päris rahapaber kahepoolse teibiga printeripaberile, täpselt samasse kohta, kuhu eelnevalt printisid, ning prindi rahapaberile soovitud vääringus kupüüri pilt.

5. Lase tindil tunnike kuivada.

6. Korda sama rahatähe teise poolega.

7. Kui tint on täielikult kuivanud, triigi rahatäht veel kord üle.

Palju õnne: said hakkama! Võltsitud rahatäht on valmis!

P. S. Oled just sooritanud kriminaalkuriteo. Karistusseadustik näeb rahatähe võltsimise eest ette rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse. Ja seda pelgalt võltsimise eest. Juhul kui võltsisid kasutamise eesmärgil, küündib karistuse määr kaheksa vangistusaastani.    

Andmed: Bad Bad Bad Stuff

***

Kord kuus ilmuv nutiajakiri 30+ on kättesaadav vaid tahvlites ja telefonides, lugemiseks tuleb alla laadida tasuta 30pluss äpp.

Androidile: SIIT.

Õunale: SIIT.

Ajakirja jaanuarikuu numbrist leiad muuseas pööraseid eksperimente, kultuuri- ja kunstikriitikat ning detailseid, sõnas, helis, pildis ja videos edastatud praktilisi juhtnööre. Teiste seas, kuidas kodus kesvamärjukest valmistada, arvutisse salvestatud andmeid turvaliselt ladustada või tennispalliga pauku teha ja veel palju muud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles