Räämal on toiduveerand

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rääma kool.
Rääma kool. Foto: Urmas Luik

Toit on eluks hädavajalik, see peab andma piisavalt energiat ja toitaineid, et kindlustada inimese normaalset kasvu, arengut ja tervist. Puutume toiduga kokku iga päev. Kui tihti aga mõtleme sellele, kuidas toit meie taldrikule jõuab?

Kas teame, milline on olnud toidu teekond? Suur osa toidust, mida sööme, ei pärine mitte kodumaalt, vaid maailma eri paigust. Elame globaalses vastastiksõltuvuses.

Euroopas üldiselt näljaga probleeme ei ole. Seda ei saa aga öelda kõigi maailma paikade kohta. Samal ajal kui mõnes peres ei suudeta valida, mida süüa hommikusöögiks, ei ole mõnel perel hommikuks midagi lauale panna. Iga kuues inimene maakeral elab äärmises vaesuses – neid, kes peavad ära elama vähema kui 1,25 USA dollariga päevas, on tänapäeva maailmas üle miljardi.

Seepärast on ÜRO arengueesmärkides olulisel kohal äärmise vaesuse ja nälja kaotamine. Toiduturvalisus ehk inimese varustatus toiduga, mis on talle vajalik aktiivseks ja tervislikuks eluks igal ajal, on maailmas suur probleem.

Kindlasti on olulised poliitilised otsused, aga ei tohiks unustada, et iga inimene saab ka ise panustada sellesse, et olukord paraneks. Kui teadvustame kestliku arengu eesmärke ning toiduturvalisuse ja toiduga seotud probleeme maailmas, õpime paremini mõistma oma seost ülejäänud maailmaga. Tarbimisharjumusi muutes või heategevuses osaledes saame anda oma panuse, et vaesuses ja näljas elavate inimeste olukord paraneks. Kui püüame sealjuures muuta ka teiste hoiakuid ja käitumist, suureneb meie panus veelgi.

Just teadlikkuse tõstmiseks on Rääma põhikoolil plaanis korraldada toiduveerand. Eri tegevuste ja harjutuste kaudu õpivad õpilased väärtustama toitu ja teadvustama tarbijatena oma seotust arengumaade inimeste heaoluga. Toidupäev arendab empaatiavõimet ja sallivust ning laiendab silmaringi.

Sündmused Rääma põhikoolis

19. jaanuar avab toiduveerandi algklassidele Ghana ja Aafrika teemalise toidutöötoaga, kus toidu kõrval räägitakse maailmajao traditsioonidest, kommetest, probleemidest. Töötuba juhendab Liina Saaremäe. Veebruaris-märtsis on ootamas Lõuna-Ameerika ja Aasia toidu töötoad.

4. veebruaril on Rääma põhikoolis elav raamatukogu. Raamatuteks on tulemas Aivar Pikkmets, presidendi teenetemärgi pälvinu, ja tema tütar Mirjam Pikkmets-Kaas, Erik Tammeleht (Eesti parima noorkoka võistlusel 2. koha pälvinu), koolitoitlustaja OÜ Liisist jt. Kaasa löövad Vanalinna kooli ja vabakooli 9. klasside õpilased. Elavasse raamatukokku on oodatud kõik, keda teema huvitab.

Samuti korraldatakse sõbrapäevalaat, kus tulu kogutakse MTÜ Mondo tarkusefondi. Eelmise laada tulu läks Kareli taastusraviks.

Õpilasesindus korraldab toidu äraviskamise seire ja küsitluse. Toimuvad konkursidki: fotokonkurss "Toit MINU laual", sotsiaalreklaamide võistlus "Ära viska toitu ära!" ja nutiviktoriin. Klassid valmistavad plakateid toiduainetest, raamatukokku tuleb näitus kokaraamatutest, klassid hakkavad kasvatama maitsetaimi, vaadatakse filmi „Lauake, kata end“ ja veerandi jooksul valmistavad kõik klassid kooli köögis toite.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles