Kas tunned seda meest?

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema ajaloo kohta uuriv Jaan Peetre otsib taga seda tundmatut meest. Ema lahkus Eestist aastal 1944.
Ema ajaloo kohta uuriv Jaan Peetre otsib taga seda tundmatut meest. Ema lahkus Eestist aastal 1944. Foto: Erakogu

Pärnus sündinud ja üle 60 aasta Rootsis elanud Jaan Peetre palub linlaste abi, et leida enda ema tuttav, kelle pildi ta albumist leidis. 

„Mina ei tea, kas noormees elas Pärnus või kusagil teises kohas Eestis,“ sõnas ta ja mainis, et aastatel 1920–1925 õppis ema hoopis Tartus. Peetre pere lahkus Pärnust aastal 1944.

Jaan Peetre ema neiupõlvenimega Linda-Emilie-Anna oli Pärnu esimese linnapea Jaan Leesmenti tütar, see tõsiasi teeb Peetrest linnapea lapselapse. Mees tahab kirjutada emast memuaare ja on seepärast uudishimulik.

Infot võib saata e-posti aadressil dentaldata@telia.com.

Jaan Leesment (1870-1941), Pärnu linnapea 1917-1918

Foto: Linnakodaniku maja arhiiv

Aastatel 1905-1916 oli Jaan Leesment Pärnu linnavolikogu liige ja 1917. aastal sai temast esimene eesti rahvusest linnapea Pärnus, olles enne seda asendanud muu hulgas linnapea Brackmanni, kui viimane küüditati Siberisse aastal 1915.

Jaan Leesment oli paljude Eesti kultuuri- ja majandusseltside ning -ühingute asutajaliige, osaledes ka nende juhtimises. Ta kuulus Endla seltsi juhatusse ja osutas seltsile olulist abi teatrimaja ehitamise käigus. Samuti osales ta Pärnu kirjanduse seltsi tegevuses.

Jaan Leesment suri 8. jaanuaril 1941 ja maeti Pärnu Alevi kalmistule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles