Turisti taskust võiks raha küsida juba linnapiiril

Silvia Paluoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pole midagi uut siin päikese all: turistidelt on Pärnumaal juba maksu kogutud.
Pole midagi uut siin päikese all: turistidelt on Pärnumaal juba maksu kogutud. Foto: PP

Kavatsus lubada valdadel-linnadel kehtestada tursimimaks on juba ette ajanud harja punaseks valdkonnaga seotud ettevõtjatel, kuigi otsustatud ei ole veel midagi.

“Turismimaksust on saanud kahjuks enne sisuliste aruteludeni jõudmist populistlik teema,” arvab SA Pärnumaa Turismi juhataja Kaire Ilus.

Ettepaneku võimaldada omavalitsustel kehtestada kohaliku maksuna turimimaks tegid eksperdid haldusreformi seadustikku koostavale valitsuskomisjonile. Mööndusega, et enne selle maksu otsustamist tuleb kohapeal ettevõtjatega nõu pidada.

“Nii kaua, kui me ei ole maailmas ihaldatud aastaringne turismipiirkond ja meie ressursid ei võimalda enamat, ei ole marginaalse turismimaksu kehtestamisest erilist efekti,” arvas suvelinnaga piirneva Paikuse vallavanem Kuno Erkmann.

Seljad kokku

Ei ole midagi uut siin päikese all. Eesti taasiseseisvumise järel kehtis Pärnumaal lühikest aega puhkeala maks, näiteks Kihnu saare külastamisel.

“Turismimaks oli aktuaalne aastaid tagasi,” väitis Pärnu linnapea Romek Kosenkranius. “Paraku riik “jõudis ette” omavalitsustest ja kehtestas 2017. aastast majutusasutustele kõrgema käibemaksu, tõstes selle üheksalt protsendilt 14ni.”

Tõstamaa valla Maria talu omanik, ettevõtja Enn Rand ütles otse, et nüüd peavad kohalikud ettevõtjad kinni maksma kellegi lihtsa mõtteviisi.

“Jääb mulje, et “kalkulaatorid” arvavad: hotelliäri on nii vägev ja võimas, et omavalitsustel pole muud kui selle pealt koort riisuda,” leidis Rand.

Pärnu külastuskeskusest vaadatuna märkis Ilus, et majutusasutuste käibemaks tuleb tagasi muuta esialgsele tasemele ja kuni seda pole tehtud, asetab riik ühe sektori võrreldes välismaa konkurentidega ebavõrdsesse olukorda.

“Ettevõtjad ja ühendused on saatnud vastavasisulised pöördumised põhjendustega valitsusele ja meie saadikud riigikogus ei tohiks ka seda teemat unustada, sest tegemist on kogu sektori huvide kaitsmisega,” selgitas Ilus.

Turismimaksu kogutakse mitmes riigis üldjuhul majutusasutuste kaudu. Ettepaneku kohta hakata seda Eestis koguma viibutas sõrme suvepealinna meer, kes pidas seda koduriigis mugavaks žestiks.

“Käibemaksuga korjatakse majutusasutustelt raha ära ja pakutakse välja, et kui julgete pärast maksutõusu veel ettevõtjalt hakata turismimaksu küsima, siis palun!”,” tõdes Kosenkranius. “Pärast seda, kui riik on koore riisunud, on vähe omavalitsusi, mis julgeks ettevõtjaid kohaliku omavalitsuse eelarve kosutamiseks turismimaksuga koorida ja rääkida samal ajal ettevõtluse toetamisest.”

Pärnu meer ei eita ettepankut täielikult. Tema arutluse järgi võiks sellise maksu kehtestamise õigus seaduses olla. Juhuks, kui omavalitsus ja majutusasutus lepivad kokku, et kogume raha näiteks turismi sihtkoha ühisturunduseks või kohaliku lennujaama tegevuse toetuseks.

Ettevõtja sõna

Sama mõtet jagas Ilus. Kui turismimaksu kehtestamisel arvestatakse mõistlikku määra, kogumise mugavust ja mis peamine, ettevõtjate õigust kaasa otsustada, kuidas selle rahaga toimetada, saab teema uue varjundi.

“Kujutame ette, et öö keskmine maks on 50 senti, ja arvestame aastas ligikaudu 800 000 ööga maakonnas, oleks selle raha ühiskasutamine näiteks sihtkoha turundamiseks ja infrastruktuuri arendamiseks väga arvestatav,” lisas Ilus näite.

Ilus rõhutas, et sellise arvestuse ja turismimaksu kogumise eeldus on ettevõtja täieõiguslik kaasotsustamine raha suunamisel. Kui selgub, et kasusid kaaluv ettevõtja ei poolda sellise kohaliku maksu kehtestamist, seda teha ei tohiks.

Enn Rand ütles, et tema nii nagu piirkonna ettevõtjad teeb koduvallaga koostööd. Ta arvas, et turismimaksu kui kohaliku maksu kehtestamine toidab bürokraatiat.

“Pärnul ei peaks selle maksu kogumine raske olema, ehitagu igas suunas šlagbaum teele ette nagu Jurmalas, kus turist maksmata linna ei pääse,” jagas Rand soovitusi kohalikule võimule.

Mingit tonti ei näe turismimaksus Sindi meer Marko Šorin.

“Maailmas ringi liikudes on endalgi tulnud seda maksta, sellise sümboolse lisakulu tõttu ei muuda keegi oma ööbimisotsust,” väitis Šorin, kelle sõnade kohaselt saab lisatulu suunata kogukonna hüvanguks turismiteenuse arendamisse.

Ringlevate ettepanekute asemel jagada üksikisiku tulumaks tema elu- ja töökoha omavalitsuse vahel, siduda maamaks soodustustega ja kehtestada turismimaks tuleb Erkmanni arvates lähtuda tervikust. Ta nõustus Geomedia juhataja Rivo Noorkõivuga, et vaadata tuleks, milliste funktsioonide jaoks ja milliseid otsustusõigusi on omavalitsustele tarvis anda, ja arvestada, kui suur kogukond suudab neid täita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles