Suur hall paneb küti silmateravuse proovile

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimehe reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Papa püüdis hülgeid juba noorest peast, tema läks varakult vanemate meestega hülgeväljale,” räägib Tumapeetri Salme oma kaasast Mihklist.
“Papa püüdis hülgeid juba noorest peast, tema läks varakult vanemate meestega hülgeväljale,” räägib Tumapeetri Salme oma kaasast Mihklist. Foto: Urmas Luik

Kingameister otsib Kihnu lehes kuulutuse kaudu võimalust osta viis liitrit hülgerasva, et kasutada seda jalavarjudele vajaliku kreemi valmistamisel, sest suure halli rasv muudab jalatsid veekindlaks.

Suur hall ütlevad kihnlased hallhülge kohta, kelle rasva, liha ja nahka on Liivi lahe suurimal saarel põlvest põlve kasutatud ning kelle ametliku küttimise loa võitlesid põlise elatusala ja tavade austajad üle mitme aastakümne taas välja.

Eestis keelustati hallhüljeste küttimine nende arvukuse suure languse tõttu 1972. aastal. Vahepeal on nende asurkond Läänemeres suurenenud sedavõrd, et 2013. aasta jahiseaduses on hallhüljes jahiuluk, kelle küttimisettepaneku koostab keskkonnaagentuur. Loenduse järgi ulatub hallhülge arvukus 24 000ni, mida on läinud sajandi algusega võrreldes neli korda vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles