Ühisgümnaasiumi noored uurivad lavastuses hirmu

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ühisgümnaasiumi õpilased Simon Oja, Ingemar Idvani ja Egle Leppikson teevad püramiidi, mida lavastuseski näeb.
Pärnu ühisgümnaasiumi õpilased Simon Oja, Ingemar Idvani ja Egle Leppikson teevad püramiidi, mida lavastuseski näeb. Foto: Erakogu

Esmaspäeval, 1. veebruaril kell 19 esietendub keskraamatukogu rippsaalis Pärnu ühisgümnaasiumi teatritrupi lavastus "Vihane hirm".

Lavastaja Barbara Lehtna sõnade järgi sai ta inspiratsiooni sügisel ilmunud Postimehe artiklist, kus väideti, et aastal 2000 sündinud noortest on kasvatatud hirmuühiskond, kuna neid on sünnist saati saatnud artiklid-uudised nii terroriohust kui sõjaühiskonnast.

"Minule oli oluline teada saada, mida siis tänapäeva noored tegelikult kardavad," rääkis Lehtna lavastuse idee sünnist. "Võimalus ühisgümnaasiumi noortega pool aastat koos veeta oli ideaalne viis seda uurida ja neidsamu hirme lavaliselt väljendada."

Lavastaja jutu järgi tuli välja, et tegelikult ei hirmuta noori sugugi pagulasmassid ega see, kas keegi elab kellegagi koos või ei. Märksa rohkem vaevab noori, kas neist saab järgnevate aastate jooksul keegi, kelle üle vanemad, sõbrad ja tuttavad uhkust tunneksid. Samuti kardetakse surma, vägivalda ja viha.

Lavastuse vormiks valiti füüsilise teatri žanr ja raamatukogu rippsaal sobivat liikuvateks lavastusteks suurepäraselt. Lehtna väitel on noortel olnud põnev uut ruumi avastada ja see proovi- ja etenduspäevadeks kooliruumide vastu vahetada.

Ühisgümnaasiumi teatritrupp loodi sügisel kooli draamaaine raames ja "Vihane hirm" on nende esimene ülesastumine. Etendus on kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles