Londoni messil nähtu annab Pärnu koolidele ideid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu linna koolide haridustehnoloogia ja arvutiõpetajate aineühenduste juhtrühm tutvus jaanuaris Londonis toimunud iga-aastasel Briti hariduse ja tehnoloogia messil BETT 2016 paljude väljapanekutega ja kuulas huvitavaid ettekandeid.

Messi peetakse oluliseks ka mujal riikides, kohal olid eri maade, näiteks Araabia Ühendemiraatide, Venemaa, Norra jt riikide haridusministeeriumide esindused.

Õpitarkvarast oli põhiline osa alg- ja põhikooliosale. Samuti oli palju tark- ja riistvara hariduslike erivajadustega lastele. Õpihaldussüsteemid olid valdavalt Inglismaa-kesksed. Kui Eestis on õpetaja harjunud kasutama tarkvara, mida saab tasuta, siis Inglismaal tuleb hea tarkvara eest maksta ja seda peetakse loomulikuks.

Enamikku messil pakutavast oli kohapeal võimalik soetada märksa soodsama hinnaga.

Messil oli tehnoloogia valdkonnast esindatud robootika ja programmeerimine (Dash and Dot,  Edbot, Ohbot jt robotid ning keskkonnad, näiteks http://robotcode.io), 3D-visualiseerimine (the3dclassroom.com) ja -printimine, uudsed salvestus- ja taasesitusvahendid, targad pliiatsid (neosmartpen.com), digitaalsed mõõteandurid (globisens.net; corex.de), puuteekraanid ja interaktiivsed tahvlid (iboardtouch.com; vividtouch.eu; learnpad.com).

Kohal olid digividinate pakkujadki (learningresources.com; hillscomponents.co.uk; tts-group.co.uk). Huvi äratasid ja ostusoovi tekitasid kõige rohkem suvalist pinda interaktiivseks muutvad projektorid, targad põrandad (WizeFloor), tahvelarvutite laadimis- ja sünkroniseerimisjaamad ning kandekotid. Üllatuslikult palju pakuti telefonide laadimisjaamu.

Tarkvarast oli palju õpirakendusi (plotagon.com, themusicgame.net; braingogame.com) ja õpihaldussüsteeme (showmyhomework.com, chimpa.eu), mis olid küll suures osas Inglismaale orienteeritud. Silma jäid kooli võrgu monitoorimise ja halduse süsteemid, mis annavad võimaluse ka õpilaste tegevuse jälgimiseks ja piiramiseks. Näiteks smoothwall.com süsteem annab märku, kui on otsitud turvariskiga sõnu, samuti võimaldab see seada piiranguid: õpilasel võib  lubada Facebooki postituste lugemist, kuid keelata postitamist.

Erakordselt palju oli pööratud tähelepanu hariduslike erivajadustega lastele. Nende tarbeks pakuti spetsiaalset riist- ja tarkvara kuni programmeerimiseni välja. Näiteks texthelp.com digitaalne pliiats, mis loeb valjult ette kirjas olevat teksti, või badanamu.com digitaalsed õppevahendid, nuppudelt programmeeritavad autod, putukad jpm.

Küll oleks tore, kui meie koolideski oleksid loodusainete klassides kompaktsed digitaalsed andurid, puutetundlikud lauad, “lastekindlad” kõrvaklapid, salvestusvõimalused jm põnevad vahendid.

Briti hariduse ja tehnoloogia messi külastamist toetas Pärnu linnavalitsust.

Järgmine mess toimub 25.–28. jaanuaril 2017.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles