Raeküla lasteaial täitus poolsajand

, Raeküla lasteaia vanemõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla lasteaed tähistab 50 aasta juubelit.
Raeküla lasteaed tähistab 50 aasta juubelit. Foto: Erakogu

Milleks vaja on lapsele aeda, / aga selleks, et kaugele kaeda. / Lasteaias on viljakas pinnas, / kus hellus ja armastus hinnas. / Ainult lulli siin keegi ei löö, / selles aias käib tõsine töö! (E. Laidna)

Raekülas Järva tänaval avas 1966. aastal uksed lasteaed, tollase tava järgi sai see nimeks Pärnu linna 16. lastepäevakodu. Nagu heal lapsel, nii on ka meie lasteaial olnud mitu nime. Nüüdseks on saanud meist Pärnu Raeküla lasteaed, mis väärtustab oma kodukohta, perekonda, pärimust ja loodushoidu.

2. veebruaril täitus Raeküla lasteaial 50 aastat. Lasteaed on justkui raam, millesse saab sobitada kõik fantaasiad, sest ainsad piirid seab mõttelend ja tahe. Et kõiki fantaasiaid ja mõtteid ellu viia, kulub aega. Nii algasid ettevalmistused lasteaia juubeliks juba sügisel. Toreda sünnipäevanädala ja sellele järgneva suure perepäeva planeerimisega on seotud kogu Raeküla lasteaia personal.

Sünnipäevanädal algas meeleolu loomisega. Õpetajad esitasid lastele lustaka lavastuse „Hüpik“. Näidendi peategelane oli kass Hüpik, kellel oli sünnipäev. Lavastus lõppes laste ühise lauluga „Meil täna sünnipäev“ ja Siil Siisike kostitas neid terviseampsuga.

Teisipäeval näidati saalis lastele põnevaid katseid, mis pakkusid ahhaa-elamust. Nagu sünnipäeval kohane, said kõik rühmad kingituseks suure tordi.  

Pärastlõunal toimus lasteaia saalis sünnipäevaaktus, kuhu olid oodatud Raeküla lasteaia praegused ja endised töötajad ning koostööpartnerid. Järgnes lasteaialaste südamlik kontsert. Hiljem oli külalistel võimalus tutvuda uuenenud rühmaruumide ja 2015. aasta suvel renoveeritud saaliga. Meenutasime, milline oli lasteaed 50 aastat tagasi ja mis on muutunud.

Nädala keskel kutsuti lapsed saali sünnipäeva mängutrallile. Kõik said selga panna oma lemmiktegelase kostüümi. Toimusid lustakad võistlused ja mängud Pipi Pikksuka juhendamisel. Osalejad said toreda üllatuse.

Viimased viis aastat on Raeküla lasteaial olnud järjepidev ja sihipärane väärtuskasvatuse suund. Kogemuspäeva “Väärtuskasvatuse rakendamine” raames tutvustame Pärnu linna pedagoogidele ja õppealajuhatajatele võimalusi, kuidas kiusamisest vaba lasteaia metoodikat veelgi tõhusamalt rakendada. Haridusprojekti raames valmisid käsitööna 60sentimeetrised nukud, mis annavad paremaid võimalusi väärtuskasvatustegevuste ilmestamiseks. Nukud on hea vahend õpetada lastele sallivust ja isiksuse eripäraga arvestamist. Inspiratsiooni nukkude valmistamisel saime Persona Dollsi metoodikast.

Lasteaia õppe- ja kasvatustegevustes on oluline koht kunstiõpetusel. Laste loomingu kasutamine ruumide kujundamisel ja kaunistamisel näitab lastele, et neid ja nende tegemisi väärtustatakse. Laste looming on omanäoline ja seega asendamatu. Lasteaia sünnipäevaks seadsime üles näituse laste joonistustest läbi aastakümnete. Laste kunstitöid on näitusel aastatest 1966–2015. Joonistused kajastavad ajastute eripära. Joonistuste väljapanekut saavad vaadata kõik, kes lasteaeda külastavad. Kindlast tunneb mõni Raeküla lasteaias käinud lapsevanem oma joonistatud pildi ära.

Juubeli raames valmis laste joonistatud piltidest „Meie laste värviraamat“. Sellest sai tore kingitus külalistele ja see pakub värvimisrõõmu lastele. Neljapäeval toimub suur „Kunstimaraton“, kus lapsed saavad end välja elada värvi ja vormi maailmas.

Kuna rahvuslik käsitöö on väärtus, mida edasi kanda, sai aasta lõpus püsttelgedele lõimelõng paigaldatud. Laste ja personali ühistööna valmib kaltsuvaip.

Juubeliüritused lõpevad traditsioonilise perepäevaga. Arvult juba 12. perepäev toimub Raeküla Vanakooli keskuses 13.veebruaril kell 11. Perepäeva teema on „Kohtume taas!“ Lastel, lastevanematel ja külalistel on võimalus kohtuda lastesaadete lemmiktegelastega. Kõlavad armastatud lastelaulud läbi aegade.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles