Hinnasõda on Pärnus taksosõidu taskukohasemaks muutnud

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksod Pärnus. Foto on illustratiivne.
Taksod Pärnus. Foto on illustratiivne. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu piires 2,60 euroga sõitvate E-Takso ja Bristol Takso klientide arv on pärast hindade langetamist kahekordistunud, eile alandas Pärnu Takso hinna 2,40 euroni.

“Madal hind paneb rohkem taksot kasutama,” ütles pärnakas Mirjam Pärna, kes viimase paari nädala jooksul on neli korda E-Taksoga sõitnud. Tavaliselt kasutab ta taksot korra või kaks aastas, ent nüüd, mil taksosõit maksab sõltumata kilomeetritest ühepalju, tellib ta takso sagedamini.

Talvel oli raske kliente leida

E-Takso hakkas 19. jaanuarist kliente Pärnu piires otse sihtkohta vedama 2,60 euroga. Selline hind kehtib, kui sõitjaid on üks kuni neli ja takso ei pea vahepeal ootama või kõrvalepõikeid tegema. Samasuguse kampaaniaga liitus Bristol Takso.

Nähes, et sõitjaid on veerandi võrra vähemaks jäänud, otsustas Pärnu Takso eilsest hinna 2,40 euroni alandada. Neilgi on madala hinna tingimused kuni neli sõitjat ja Pärnu piires otse sihtkohta viimine.

“Töö läheb käest ära muidu,” lausus Pärnu Takso juhataja Edgar Põldme. “Klientidele on see hea, elavdab takso kasutamist Pärnu linnas.”

Taksofirmasid sundisid hindu langetama tihe konkurents ja madalhooaeg. Pärnu linnavalitsuse teedespetsialisti Valentina Klausi andmetel on Pärnus väljastatud 185 takso sõidukikaarti. Taksofirmade hinnangul on turg ülekuumenenud ja talvel on taksojuhtidel raske sõitjaid leida.

E-Takso juhi Endel Hiisi sõnade järgi on nad aasta vaiksematel kuudel varemgi hindu langetanud, kuid siis oli see protsent hinnast. Seekord meelitatakse sõitjaid kilomeetritest sõltumatu fikseeritud hinnaga, ent kampaania lõppedes seatakse hind taas distantsi pikkusest sõltuvusse.

E-Takso pole sooduskampaania lõpuaega määranud, Bristol Takso on selleks seadnud 19. märtsi. “Taksoteenuste osutajad koosnevad FIEdest. Kui nemad ütlevad, et sellest pole tolku, peame ümber tegema, ka enne 19. märtsi,” kõneles Bristol Takso juht Rauno Lääne.

Hiis ütles, et kui tanklates kütuse hind tõuseb, peavad nad hinda tõstma või kampaania lõpetama.

“Tuleb jälgida konkurentide tegevust, pikki plaane ei saa pidada,” sõnas Põldme, kes samuti ei tahtnud sooduskampaania lõpuaega öelda.

Nii Hiis kui Lääne rääkisid, et kindel ja madal hind on nende tellimusi kahekordistanud ja tühisõite vähendanud. Taksojuhid ei pea enam niisama passima, vaid neil on rohkem tööd. “Nädalavahetustel ja argipäevadel enam suurt vahet ei ole,” lausus Hiis.

Kõige kahjulikum on taksofirmadel fikseeritud hinnaga sõita Vana-Pärnu ja Raeküla vahet. “Pikki marsruute on harva, enamasti sõidetakse kesklinnast elurajooni, Maist Maisse ja Maist Raekülla,” ütles Hiis.

Elektritakso suudab peale maksta

Elektritakso langetas poolteist nädalat tagasi kilomeetrihinna 60 sendini. Kuna nende sõidualustamise tasu on 2,60, valitakse Elektritaksot rohkem maailmavaate kui hinna pärast.

Elektritakso juhatuse esimehe Ermo Kontsoni jutu kohaselt tuleb nende ettevõte paari nädala pärast välja tõenäoliselt samasuguse kampaaniaga nagu konkurendid. “Suudame kõik hinnaväljakutsed vastu võtta ja pealegi maksta, sest meil moodustab Pärnu turg vaid kümme protsenti,” kinnitas ta.

Kontsoni hinnangul on 2,40- või 2,60eurone hind taksofirmadele kahjumlik ja sihitud eelkõige GoTakso vastu. “Keskmine hind peaks olema viis eurot, et juht palka ka saaks. Amortisatsioon, kütus – kõik peab sellest 2,60st välja tulema,” kõneles ta.

Elektritakso on Pärnu hooajalisust tasandanud taksode suvel Tartust Pärnusse toomisega. “Juhte on ühest linnast teise raske saada,” tõdes Kontson.

Enne E-Takso ja Bristol Takso sooduskampaaniat oli Lahe Takso hind Pärnu üks soodsamaid. Ettevõtte juht Martin Liedemann kõneles, et kuigi hinnasõda neid mõjutab, Lahe Takso sellega kaasa tõenäoliselt ei lähe. “Mingil ajal lõpeb hinnasõda ära. Iga taksojuht maksab auto remondi ja kütusekulu ise kinni,” põhjendas ta.

Liedemanni jutu järgi oli nende hind seni tellides kõige madalam, kaasa arvatud suvel. Lahe Takso sõidualustamise tasu on tellides 2,20 ja kilomeetrihind 70 senti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles