Need pärnumaalased saavad tänavu presidendilt teenetemärgi

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiklikud teenetemärgid.
Riiklikud teenetemärgid. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/EMF

President Toomas Hendrik Ilves annab Eesti Vabariigi 98. aastapäeva eel Eestile osutatud teenete tunnustamiseks 99 inimesele riikliku autasu.

Pärnumaalastest pälvivad teenetemärgi koolijuht Andres Laanemets, näitleja Märt Avandi, spordimees Raio Piiroja, kodukandiliikumise eestvedaja Kadri-Aija Viik, Pärnu Postimehe ajakirjanik Kaupo Meiel, Eesti maakarja kasvatajate seltsi tegevjuht Käde Kalamees ning vereloovutajad Lilia Vagul ja Eha Lelov.

Valgetähe neljanda klassi teenetemärgi saav Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi direktor ja kodanikuühiskonna edendaja Andres Laanemets on Eesti esimese eragümnaasiumi, Sütevaka humanitaargümnaasiumi direktor 1998. aasta suvest. Ta on lõpetanud Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskonna kehalise kasvatuse ja terviseõpetuse õpetajana ning annab Sütevakas kehalise kasvatuse tunde direktori töö kõrvalt praegugi. Peale pedagoogitöö osaleb Laanemets MTÜ Laste ja Noorte Kriisiprogrammi ja Pärnu Rotary klubi tegevuses ning musitseerib legendaarseks muutunud Sütevaka Õpside Bändis. Ta on pälvinud Pärnumaa vapimärgi ja valitud Pärnu linna haridusjuhiks.

Valgetähe neljanda klassi teenetemärgi saab näitleja ja heategevuse korraldaja Märt Avandi, kes on alates möödunud sügisest Endla teatri näitleja ja töötanud samas teatris ka 2006–2008. Aastatel 2009–2014 töötas ta Eesti draamateatris ja 2004–2006 Rakvere teatris. Avandi on tuntust kogunud veel laulja, filmi- ja telenäitleja ning saatejuhina. Tema viimatine filmiroll on peaosatäitja kehastamine mängufilmis „Vehkleja”. Avandi on Eesti vähihaigete laste vanemate liidu kõneisik ja esimees.

Valgetähe viienda klassi teenetemärgi pälviv Kadri-Aija Viik on aastaid panustanud kogukonna hoolivale juhtimisele, loodushoidliku eluviisi edendamisele ja pärandkultuuri väärtustamisele. Ta on Surju vallavolikogu esimees, Pärnumaa Kodukandi juhatuse esimees, Eesti erametsaliidu juhatuse liige ja juhib metsaühistut Ühinenud Metsaomanikud. Viik peab end kõige rohkem metsa ja loodusega seotuks, sest see on tema õpitud eriala. Möödunud sügisel tunnustati Viiki siseministeeriumi kodanikupäeva aumärgiga.

Valgetähe V klassi teenetemärgiga tunnustatav Raio Piiroja oli professionaalne jalgpallur, kes esindas Eesti koondist 113 mängus ja lõi kaheksa väravat. Karjääri jooksul on Piiroja mänginud mitmes Eesti klubis, aga ka Norras, Hollandis ja Hiinas. Piiroja on valitud viiel korral Eesti parimaks jalgpalluriks. Viimastel aastatel on Piiroja tegutsenud kutselise kaluri ja Pärnu linnameeskonna presidendina.

Valgetähe V klassi teenetemärgi saav Eesti maakarja kasvatajate seltsi sekretär Käde Kalamees seisab Eesti maatõu kui meie maa ja rahva kultuuripärandi säilitamise eest ning peab tõuraamatut. Eesti maakari on kantud ohustatud tõugude nimekirja ja seepärast on Kalamehe pühendunud töö selle arendamise ning väärtustamise eest märkimisväärne. Sisuliselt jätkab ta maakarja säilitamisel ja arendamisel oma isa Ain-Ilmar Leesmendi tegevust. Käde Kalamees koostas tõumonograafia "Eesti maakarja arengulugu", mis on esimene sellealane mahukas uurimus.

Vaheda sulega ajakirjanik ja kirjanik, Pärnu Postimehe arvamustoimetuse juht Kaupo Meiel on töötanud ajakirjanduses alates 1992. ja Pärnu Postimehes 1999. aastast. Ta on kirjutanud neli luuleraamatut, koostanud essee- ja kriitikakogumiku ja avaldanud oma lugusid paljudes väljaannetes. Meielit tunnustatakse Valgetähe V klassi teenetemärgiga.

Punase Risti V klassi teenetemärgi saavad Pärnu haigla hooldaja Lilia Vagul ja Vändra hoolekandekeskuse hooldaja Eha Lelov. Vagul on olnud doonor 20 aastat ja ta on käinud verd loovutamas 108 korda. Lelov käis esimest korda verd andmas 1979. aastal ja tema on verd loovutanud 106 korda.

„Teenetemärgid on tunnustus Eesti inimestele ja meie toetajatele välisriikides nende sihikindluse eest oma tegevuses ning lojaalsuses põhimõtetele, millele toetub nüüdisaegne Eesti – avatusele, demokraatiale, teadmistele, innovatsioonile,“ ütles president Ilves.

President Ilves annab teenetemärgid üle iseseisvuspäeva eel, 23. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles