Aumärgi saavad doonorid: tahame inimesi aidata

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punase Risti viienda klassi teenetemärgi pälviv Eha Lelov käis esimest korda verd loovutamas 1979. aastal ja tema on doonor olnud 106 korda.
Punase Risti viienda klassi teenetemärgi pälviv Eha Lelov käis esimest korda verd loovutamas 1979. aastal ja tema on doonor olnud 106 korda. Foto: Erakogu

Eesti Punase Risti V klassi teenetemärgiga autasustatavad Pärnu haigla hooldaja Lilia Vagul ja Vändra hoolekandekeskuse hooldaja Eha Lelov on verd andnud rohkem kui 100 korral, mõlemad teevad seda soovist inimesi aidata.

"Vau!" sõnas Vagul uudist kuuldes. 18. eluaastast saadik on ta oma 0-veregrupi reesuspositiivset verd loovutanud 108 korral, enda teada kümmekond korda rohkemgi. "Osa loovutamisi on kaduma läinud," selgitas Vagul.

Verd hakkas Vagul andma vanemate eeskujul. Aastate jooksul on tal tulnud nii sugulasi operatsioonidel aidata kui öösel üles äratatuna appi tõtata.

"Mind pole vereandmine kunagi seganud. Pole kokku kukkunud ega pea ringi käinud," kirjeldas Vagul oma enesetunnet pärast vereloovutamist. Verd käib ta andmas iga kolme kuu tagant, viimati jaanuari lõpus.

"Oi, kui kena. Tänan!" oli Vändras eakaid hooldav Lelov tunnustamisest liigutatud. Tema on verd loovutanud 106 korral, viimati üleeile.

Lelov on verd andnud alates 1979. aastast enamasti neli korda aastas. "Ikka heast tahtest, kunagi on vahest ka endal vaja," selgitas ta.

Lelovi A-veregrupi reesuspositiivne veri on Eestis levinuim ja seda läheb arstidel kõige sagedamini vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles