Mullu liitus elektrivõrguga 205 mikroelektrijaama

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikesepaneelid.
Päikesepaneelid. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Mullu liitus Elektrilevi võrguga rekordilised 205 mikroelektrijaama, mis toodavad elektrit peamiselt päikesepaneelidega - kokku on Elektrilevi võrguga nelja aasta jooksul liitunud 515 mikrotootmisseadet koguvõimsusega 5,26 megavatti.

Pärnumaal on 30 mikrotootjat.

Pärnus suuremad mikrotootjad on Raekülas Riia maantee ääres asuv Agal Kinnisvaradele kuuluv päikesepaneelidel töötav jaam, mille liitumisvõimsus on Elektrilevi andmete kohaselt 0,14 MW.

Sanatoorium Tervise päikesepaneelidel toimiva mikrojaama võimsus on 0,041 MW.

Raba tänava koostootmisjaama mikrojaama liitumisvõimsus on 0,14 MW.  

Pärnu maakonna suurim mikrotootja asub Tori vallas Selja külas. Sealse jaama võimsus 0,28 MW.

Kõige kiiremini kasvas mikroelektrijaamade arv möödunud aastal Harjumaal, kus Elektrilevi ehitas liitumispunkti kokku 73 mikrotootmisseadmele. Kõigis maakondades, kus Elektrilevi võrguteenust osutab, ehitati 2015 aastal vähemalt kolm uut väikeelektrijaama.

„Kuigi ringleb müüte, on elektrivõrguga liitumise tasu enamasti paari-kolmesaja euro ümber ja liitumislepingust kuni liitumise väljaehitamiseni kulub keskmiselt natuke üle kuu aja,“ lükkab Elektrilevi klienditeeninduse osakonna juhataja Ainer Tiitson ümber jutud kulukast ja keerulisest asjaajamisest.

Siiski hoiatab Tiitson tormakate otsuste eest ja soovitab enne päiksepaneelide ostmist Elektrilevilt liitumispakkumine küsida. „Üksikutel juhtudel nõuab mikrotootja liitmine elektrivõrgu tugevdamiseks täiendavaid investeeringuid ja need võivad väga kulukaks kujuneda.“

Kuna mikrotootjale esitatakse arve vastavalt ehitustööde tegelikele kuludele, saab võrguettevõtet juba varakult liitumisplaanist teavitades ebameeldivaid üllatusi vältida.

Olulise muutusena tõi Tiitson veel välja, et kui mikrotootmise algusaegadel neli aastat tagasi usuti Eestis rohkem tuulegeneraatoritesse, käib elektritootmine nüüd peaasjalikult päikesepaneelide abil ja aastas liitub elektrivõrguga vaid mõni üksik tuulik.

Elektrivõrku elektri tootmise võimalusega 515 mikroelektrijaama kogutoodang oli 2015. aastal 2138 megavatt-tundi, mis on võrreldes aasta varasemaga kaks korda suurem näitaja. Sellest kogusest piisaks arvestuslikult 750 majapidamise elektritarbimise katmiseks.

Harjumaal on 196, Tartumaal 81, Lääne-Virumaal 40, Raplamaal 26, Saaremaal 26, Võrumaal 24, Põlvamaal 19, Viljandimaal 17, Jõgevamaal 16, Järvamaal 13, Hiiumaal 12, Valgamaal 9 ja Ida-Virumaal 6 mikrotootjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles