Väärikas trükipress kolis kesklinna

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Endla teatri kunagise peakunstniku ja teise ilmasõja järgse Eesti esimese kunstirühmituse ANK’64 liikme Vello Tamme trükipress alustas äsja oma uut elu Rüütli tänaval galeriis Avangard, et avalikus kohas ja senisest avalikumalt töötada Pärnu kunstielu heaks.

Reede õhtul avati Avangardis Tammistes elava siitkandi autsaiderkunsti tuntuima esindaja Aivar Kurvitsa linoollõikes Egiptuse vaaraosid, Rooma sõdalasi, kodu ja lilli kujutav graafikanäitus “Brutaalsed portreed”, mis said galeristide Marian Kivila ja Jan Grau eestvedamisel värskelt paberile trükitud siinsamas galeriipõrandal sellesama trükipressi peal.

“Aivar lõikas uusi plaate suure hooga, aga siis jäi tal õlg haigeks. Seetõttu tegime tema varasematest linoolplaatidestki päris toredad kordustrükid, mis värvidega mängides on saanud hoopis uue kuue,” märkis Kivila. “Art brut’ile omaselt ei püüa Aivar ise kunstimaastikuga kuidagi suhestuda, ta teeb seda, mis tema seest puhtal toorel kujul tuleb,” iseloomustas ta väljapanekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles