Anonymous Boh otsib tõde maisist

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki mööda ilma tuuritava Non Grata performance’id võivad paista pealtnäha ohtlikud, on Al Paldroki kinnitust mööda tegu professionaalidega ja keegi ära ei põle.
Ehkki mööda ilma tuuritava Non Grata performance’id võivad paista pealtnäha ohtlikud, on Al Paldroki kinnitust mööda tegu professionaalidega ja keegi ära ei põle. Foto: Alar Raudoja

Sellal, kui mullu sügisel ilmus trükist Rael Arteli kogukas raamat ammuvaibunud kunstiplahvatusest Pärnus, küsis Heie Treier kultuurilehes Sirp, kas Al Paldroki saadetud teateid samal ajal Academia Non Grata nime all laias maailmas toimuvate aktsioonide kohta lugedes võib jääda illusioon, et Non Grata kunstirühmitus ja võib-olla isegi kool tegutsevad aktiivselt edasi.

“Küsimus, kas Non Grata veel eksisteerib, oli väga hea nali kõigile, kes me parasjagu läbi aegade suurimast Ameerika-Mehhiko tuurist osa võtsime. Et kuulge, see polegi päris tuur, see on lihtsalt illusioon ja tegelikult seda ei toimugi,” muheleb Paldrok vastuseks nüüd, kui tuuri üks tulemusi – näitus, mis Anonymous Bohi autorinime all hõlmab suure osa kollektiivselt valminud kunstiteostest – on välja pandud raekojas Pärnu linnagaleriis.

Paldrok möönab, et ametlikke liikmepileteid Pärnu juurtega kunstirühmituses osalejatele keegi tõesti jaganud ei ole, sest selle tegevustes osalemine on vabatahtlik. On aktiivseid ja vähem aktiivseid osalejaid ja neidki, kes tagasi tõmbunud. Kogu võrgustik on muutunud lokaalse Pärnu asemel üleilmseks. Alates 1998. aastast on selle tegevustes osalenud Paldroki hinnangul üle tuhande inimese, kes omavahel sidet hoiavad – Aasiast Ameerikani ja Euroopast Aafrikani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles