Tööandja jätab ehitajad pika ninaga (2)

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Väidetavalt on mitu pärnumaalast jäänud pika ninaga, kui on teinud ehitustöid tööandja Karol Kivilole. Kannatanute jutu järgi töötasid nad lepinguta ja palka ei saanud. Süüdistatav ise selgitab maksmata jätmist sellega, et töötajad olid kehvad.

“Oli vaja väga paindlikku otsa, kuna laps oli haige ja lasteaias käia ei saanud,” tõdes Kivilole lepinguta tööd teinud Egle. Naine abistas ehitusmeest kaks nädalat Paikusel korteri viimistlemisel. Kui tuli aeg töö eest palka maksta, väitis Kivilo, et korteriomanik pole talle remondi eest tasunud.

Korteriomanik metsatiirule

“Kui ta seda ei tee, keeran korteris kõik torud maha ja mees läheb metsatiirule,” ähvardanud Kivilo. “Ta pole esimene, kes sinna minu käe läbi läinud on.”

Pärnu Postimehele põhjendas Kivilo maksmata jätmist hoopis sellega, et Egle tegi kehva tööd. “Kui ma maksan peale, sest remont tuleb täielikult üle teha, siis ma ei maksagi seda palka välja,” kinnitas ta. Kuna lepingut ei sõlmitud, ei tunne tööandja endal kohustust töö eest tasuda.

Kahjuks võib Kivilo metsatiiru-ähvardusi uskuda. Nimelt mõisteti ta 2012. aastal Pärnu maakohtus süüdi jõhkra teo eest. Süüdistuse järgi peksis Kivilo koos sõber Janariga teist meest korduvalt rusikaga näkku. Siis sidusid kuriteopartnerid kannatanu koormarihmadega oma Ford Mondeo taha ja lasid tal sõitva auto järel joosta. Kuna ohver oli peksmisest nii läbi, ei jõudnud ta enam sörkida ja kukkus, lohisedes 20 meetrit mööda maad. Kivilo sai karistuseks kümme kuud tingimisi vangistust kaheaastase katseajaga.

Egle sõnutsi võttis tööandja temaga uuesti ühendust kuu aega pärast eelmainitud vestlust ja jutt oli muutunud. Kivilo teatas, et ei tee ühtegi makset, kuna lepingut pole allkirjastatud. “Kus oli see leping, kui ma tööle läksin?” küsis selle peale Egle, kellel tõestusmaterjalina ette näidata Facebooki jutuajamised ja telefonisõnumid.

“Kivilo ütles, et ei ole korteriomanikult veel raha kätte saanud,” rääkis Ainar, kes korteri täisremondi käigus ehitas kliendile valmis ahju ja ootas selle eest tasu 1200 eurot. “Ta ei lubanud mul raha omaniku käest küsida ja ainult keerutas igasugu valesid.” Ainar oli teadmatuses mitu kuud, kuniks selgus, et tööde tellija maksis kogu raha kohe Kivilole.

Süüdistajad kaebab kohtusse

“Ta lasi minu otseses mõttes rahadega üle,” tõdes Ainar, kes on kindel, et tööpakkuja pani tasu oma taskusse. Nüüd on sellest möödas pool aastat ja palka pole ehitaja ikka saanud.

Kivilo põhjendas rahata jätmist taas kord viletsa tööga. “Sealgi tuli asi üle teha,” selgitas ta. “See mees on mind seetõttu ähvardanud ja andsin ta selle eest politseisse.”

Kivilo väitel andis ta kohtusse inimese, kes postitas “Märgatud Pärnus 24/7” Facebooki lehele sõnumi, et too mees (Kivilo, toim) on pettur. Kohtuga ähvardas Kivilo paljusid postituse kommenteerijaid.

Tundub aga, et Kivilo ise kohtuotsustest lugu ei pea. “Paraku ei tähenda kohtu väljamõistetud summad sellele mehele midagi,” tõdes kolmas ohver Heido.

Heido tunneb Kivilot juba pikka aega ja on väidetavalt korduvalt petta saanud. Heido sõnade kohaselt ostis Kivilo aastaid tagasi 18 000 krooni eest ehitusmaterjale ja maksis nende eest ainult 7000. Hiljem andis Heido talle heast tahtest kasutada sõiduauto ja kannatanu jutu järgi müüs Kivilo laenatud auto maha.

Pärast pikka ootamist ja lõputuid lubadusi pöördus Heido kohtusse. “Kohustada võlgnik Karol Kivilot tasuma avaldajale Heido X-ile põhinõuded summas 1150 eurot ja kõrvalnõuded summas 1018 eurot,” seisab must valgel Pärnu maakohtu välja antud maksekäsus, mis võlgnikule toimetati kätte 2011. aasta märtsis. See pole tänini sundinud Kivilot võlga ära maksma.

Võlgniku selgitust mööda tehti see otsus nii, et tema ei jõudnud sellele reageerida, seetõttu pole ta otsusega nõus. “Tulen Eestisse tagasi ja leiame Heidoga äkki lahenduse,” sõnas praegu välismaal viibiv Kivilo.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles