Pärnumaalt soovib noorte laulu- ja tantsupeole jõuda 139 kollektiivi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaalt soovib järgmisel aastal toimuvale noorte laulu- ja tantsupeole pääseda 139 kollektiivi. Foto on illustreeriv.
Pärnumaalt soovib järgmisel aastal toimuvale noorte laulu- ja tantsupeole pääseda 139 kollektiivi. Foto on illustreeriv. Foto: STANISLAV MOSHKOV/

Esmaste andmete põhjal registreerus järgmisel aastal toimuvale noorte laulu- ja tantsupeole "Mina jään" 906 koori ja orkestrit, 787 rahvatantsu- ja võimlemisrühma ja 48 rahvamuusikakollektiivi. Pärnumaalt soovib laulu- ja tantsupeole pääseda 139 kollektiivi.

12. noortepeo registri toimetaja Vaike Rajaste sõnutsi jätkub andmete täpsustamine, kuid üldjoontes on kirjapanek kulgenud ladusalt.

"Viimased päevad enne registri sulgemist olid küll tavapäraselt intensiivsemad, kuid üldiselt võib öelda, et registreerumine jagunes kenasti tervele perioodile. Tänu sellele õnnestus paljusid abivajajaid nii telefoni teel kui e-posti vahendusel rahulikult juhendada. Kindlasti oli positiivne mõju tere-päevadel, mil paljudes Eesti paikades õnnestus kohapeal kollektiive juhendada ja aidata," selgitas Rajaste.

Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutuse juhataja Aet Maatee sõnade järgi panevad esmased registreerimisandmed  aluse õppeprotsessi sujuvale ja targale korraldusele.

"On hea meel tõdeda, et 1741 laste ja noorte kollektiivi on valmis meiega noortepeo poole teele asuma. Uue põlvkonna suur soov osaleda näitab, et meie staadionimuru ja laulukaare alune ei jää tühjaks," ütles Maatee.

"Endiselt on kõige suurem liik laulupeol mudilaskoorid. Rõõmu valmistab see, et peoks on valmistumas üle 100 poistekoori ja poiste segakoori, mis annavad vägevat täiendust tulevastele meeskooridele. Hea meel on tõdeda, et oma kindla koha laulupeol on leidnud noorte sümfooniaorkestrid, mis on oluline väljund meie muusikakoolidele ja seal õppivatele talendikatele instrumentalistidele," seletas Maatee.

"Tantsupeol on algklasside rahvatantsurühmi ohtralt, sestap oleme andnud laiema valikuvõmaluse, jagades tantsijad kolme rühma: 1.-2., 2.-3. ja 3.-4. klassi rühmad. Seega saavad juhendajad valida oma väikeste tantsijate oskustele sobivaima liigi. Kokku tuleb nendest liikidest peole pisut üle 300 kollektiivi," märkis Maatee.

Sihtasutuse juhataja rõhutas, et kuna osalejaid on väga palju, on esmaste andmete põhjal võimatu teha lõplikke järeldusi peost osavõtjate kohta.

"Kogemus on näidanud, et andmete täpsustamise ja korrigeerimise käigus on see suur numbrimaagia pidevas muutumises. Noortepidude ideest lähtuvalt on noorte laulu- ja tantsupeol võimalus just meie lastel ja noortel saada oma esimesed peokogemused. Lapsed ja noored on meie traditsiooni hoidjad. Nende väikestes pihkudes on suurte peo tulevik," kinnitas Maatee.

Laulupeo peadirigendi Heli Jürgensoni jutu järgi on suur rõõm tõdeda, et laulu- ja tantsupeo liikumine on noorte vabana sündinute seas endiselt elujõuline ja nad tahavad tegelda koorilaulu, muusika ja rahvatantsuga.

"Loodame väga, et ühine tee noortepeoni annab meie noortele võimaluse leida aina tugevam side oma juurtega, samuti ühendada põlvkondi ja muuta meid rahvana ühtsemaks ja tugevamaks," lisas tantsupeo pealavastaja Margus Toomla.

12. noorte laulu- ja tantsupidu toimub järgmise aasta 30. juunist 2. juulini Tallinna lauluväljakul ja Kalevi staadionil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles