Uneapnoe pöörab elu pea peale

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uneapnoe on riskiks kõrgvererõhktõvele, südamelihase infarktile, rütmihäiretele, liiklus- ja töötraumadele ning teist tüüpi suhkurdiabeedile ja uneaegsele surmale.
Uneapnoe on riskiks kõrgvererõhktõvele, südamelihase infarktile, rütmihäiretele, liiklus- ja töötraumadele ning teist tüüpi suhkurdiabeedile ja uneaegsele surmale. Foto: Lauri Kulpsoo/ Postimees

Päevase unisuse süüks saab panna pea kolmandiku liiklusõnnetustest, peale selle põhjustavad öised hingamishäired hulga terviseprobleeme, mille algpõhjusest ei pruugi inimesel aimugi olla. Õnneks on uneapnoe ravitav.

Eestis juhtub aastas miljoni elaniku kohta 26 liiklussurma rohkem kui Euroopa riikides keskmiselt. Veerandi võrra enam on vigastusi ja kaasnevaid majanduslikke kulusid. Põhja-Eesti regionaalhaigla kopsuarsti-unearsti Erve Sõõru sõnul ei oska paljud uneapnoe all kannatajad endal tervisehäda kahtlustada, sest on tasapisi halveneva enesetundega harjunud. “Olen näinud ratastoolis inimest, kes oli kaotanud avariis elukaaslase ja lapsed,” kirjeldas unearst päevase loiduse traagilisi tagajärgi.

Ometi ei kaasne uneapnoega alati päevast unisust ja kõigil unistel ei ole uneapnoed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles