Sotside Pärnu esinumbri kodus hoiti maksumärgita viina

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Epp Kloostri sõnutsi ei kandideeri ta valimistel formaalselt, vaid tahab tegelikult riigikogusse pääseda.
Epp Kloostri sõnutsi ei kandideeri ta valimistel formaalselt, vaid tahab tegelikult riigikogusse pääseda. Foto: Erakogu

Kas naine vastutab mehe tegude eest? Sotsiaaldemokraadid planeerivad esinumbriks naist, kelle majapidamises hoiti maksumärgita alkoholi. Naine väidab, et ta ei teadnud sellest midagi.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond kavatseb eelseisvatel riigikogu valimistel seada Pärnumaa esinumbriks piirkonnaorganisatsiooni esimehe Epp Kloostri, kelle kodust konfiskeerisid uurijad eelmise aasta märtsis maksumärgita alkoholi.

Sellega seoses on Epp Kloostri abikaasale Jaan Kloostrile esitatud kahtlustus alkoholi käitlemise korra rikkumises karistusseadustiku 375. paragrahvi 1. lõike järgi ja maksude maksmisest kõrvalehoidmises suures ulatuses 389. paragrahvi 1. lõike alusel.

Sama kriminaalasja raames on esitatud kahtlustus maksude maksmisest hoidumises suures ulatuses 389 paragrahvi 1. lõike 3. punkti järgi Jaan Kloostrile kuuluvale osaühingule Kokteil JK.

Kloostrid ei taha üksikasjadest rääkida

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Annely Ermi sõnutsi tegeleb kriminaalasja uurimisega maksu- ja tolliamet ning süüdistuse esitamiseni pole veel jõutud. Vahepeal olid uurimismaterjalid küll juba prokuratuuris, kuid prokuratuur saatis need täienduste tegemiseks maksu- ja tolliametisse tagasi.

Küsimusele, millal süüdistuse esitamiseni võidakse jõuda, vastas Erm, et ta ei oska seda hinnata.

Mis siis Kloostrite Räämal asuvas kodus läinud aasta märtsis ikkagi toimus? Seni on Äripäev kirjutanud, et maksu- ja tolliameti uurimisosakond pidas Jaan Kloostri salaviina müügi ja maksudest kõrvalehoidmise kahtlusega kuni 48 tunniks kinni ning samal ajal Norras koolitusreisil olnud Epp Klooster ei osanud asja kohta midagi kosta.

“Äripäevas kirjutatu ei ole tõsi,” ütles Jaan Klooster teisipäeval, soovimata täpsustada, milles ajaleht eksis. Ta palus kõik kriminaalasja puudutavad küsimused esitada oma juriidilisele esindajale, vandeadvokaadi abile Anu Talule.

Talu nendele küsimustele ei vastanud ja soovitas vastuseid otsida prokuratuurist. Ermi teatel saavad kriminaalasja üksikasjad avalikuks alles pärast süüdistusakti ettelugemist kohtus.

Jaan Klooster rääkis, et ta on enda vastu esitatud süüdistused vaidlustanud. “Mul on kodus konjakit, mis on 30 aastat vana ja millel pole maksumärki,” kõneles ta. “Leian, et mul võib olla kodus mida iganes ja te ei peagi teadma, kui palju ja mida.”

Naine ei teadnud alkoholist midagi

Karistusseadustiku paragrahv, mille põhjal Jaan Kloostrile on kahtlustus esitatud, räägib maksumärgita või käitlemiseks lubamatu alkoholiga kauplemisest suures koguses. Küsimusele, mis on seaduse mõistes suur kogus, vastas maksu- ja tolliameti avalike suhete juht Anne Osvet, et üldjuhul loetakse suureks koguseks vähemalt kümmet liitrit.

Karistusseadustiku paragrahv, mille järgi Jaan Kloostrile ja Kokteil JK-le kahtlustus on esitatud, kannab nimetust “Maksude maksmisest kõrvalehoidmine suures ulatuses”. Suur on kahju, mis ületab kehtivat palga alammäära ühes kuus 100 korda ehk praegu 27 802 eurot ehk 435 006 krooni.

Kokteil JK maksuvõlgade raporti kohaselt oli ettevõtte maksuvõlg 12. jaanuari seisuga 266 072 eurot, millest vaidlustatud võlg moodustas 261 624 eurot ehk 4 093 526 krooni. Muidugi ei pruugi vaidlustatud maksuvõlg ja maksude maksmisest hoidumise kahtlustus kattuda, kuid see neli miljonit on orientiir, mille üle vaidlus võib käia.

Jaan Klooster rõhutab, et kahtlustused on suunatud tema, mitte tema abikaasa vastu. Epp Kloostri sõnutsi ei teadnud ta vaidlusalusest alkoholist enne läbiotsimist midagi ega ole seda kunagi näinud. “See pole ju kahtlustus minu vastu. Minu abikaasa väidab mulle, et ta ei ole teinud midagi ebaseaduslikku, ning ma usaldan ja toetan teda,” rääkis naine.

Epp Kloostrile muudab olukorra raskeks fakt, et vaidlusalune alkohol leiti abielupaari kodust, mitte mõnest Kokteil JK laost. Tõsi, alkoholi täpne asukoht oli puukuur, mida Jaan Klooster garaaþina kasutab, kuid tegemist on ikkagi abielupaari ühise majapidamisega.

Kuigi läinud aasta 31. märtsil ehk pärast kodus toimunud läbiotsimist sõlmisid Jaan ja Epp Klooster abieluvara lepingu, kuulub Kokteil JK juriidiliseks aadressiks märgitud eramaja kinnistu Epp Kloostrile.

Vaidlus, kas naine peaks teadma, mis tema koduses majapidamises toimub, ja kuivõrd ta mehe tegude eest vastutab, on keeruline ning siin tuleks eristada asja juriidilist ja poliitilist poolt. Küsimusele, kas ta on kaalunud sotside piirkonnaorganisatsiooni juhi kohast loobumist ja riigikogu valimistel kandideerimata jätmist, vastas Epp Klooster, et ta on arutanud seda inimestega, kes teda on usaldanud. Ja kõik nad on leidnud, et iga täiskasvanud inimene peab enda eest ise vastutama ning naine ei vastuta mehe ega tema firma tegevuse eest, lisas ta.

Valik langetatakse pühapäeval

Sotsiaaldemokraatidele muudab olukorra keerukamaks see, et sotside Pärnu piirkonna juhatus otsustas Epp Kloostri seada eelseisvatel riigikogu valimistel piirkonna esinumbriks. Kas ikka tasub sotsiaaldemokraatlike väärtuste eelistamist siduda inimesega, keda konkurendid saavad nii kergesti rünnata?

“Tegelikult olen ma omamoodi demokraatia lakmuspaberiks,” leiab Epp Klooster. “Küsimus on ju selles, kas peale jääb konkurentide ärategemishuvi. Perekonna kaudu ründamist pean ma küll ebaausaks poliitiliseks võtteks, sest vaatamata raskele olukorrale, ei kavatse ma oma abikaasale selga pöörata ja toetan teda ka probleemide korral.”

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhtkond jääb oma suhtumises ettevaatlikuks, jättes lõpliku valiku tegemise õiguse pühapäeval kogunevale erakonna valimiskogule.

“Erakonna juhatus arutas 10. jaanuaril seda, kuidas Epp Kloostri abikaasale kuuluvale ettevõttele esitatud kahtlustused erakonda ja Pärnu piirkonda mõjutada võivad. Tunnistame, et olukord on keeruline, ja lõplikku konsensust selles küsimuses alles otsime,” teatas erakonna peasekretär Kalvi Kõva.

Kui Epp Klooster 2005. aastal sotside eesotsas Pärnu linnapeaks kandideeris, ründasid konkurendid teda süüdistusega, et linnapeakandidaadi abikaasale kuuluv Kokteil JK müüb turu taga asotsiaalidele odekolonni.

“Ega see mulle meeldinud,” ütles Epp Klooster. “Rääkisin abikaasaga ja ta võttis odekolonni müügilt ära, kuigi kõik ümbritsevad müüsid seda siis edasi ja müüvad tänini. Selles piirkonnas on endiselt probleemiks joobes asotsiaalid, kuigi Kokteil JK müügipunkti sulgemine pidi tollase linnavalitsuse kindla veendumuse kohaselt olema joobes asotsiaalide kadumise garantiiks.”

 

Arvamused:


Kadri Simson, Keskerakonna esinumber

“Väga raske on pooleli olevat juhtumit praeguse info põhjal kommenteerida. Loodame, et õigusorganid teevad oma tööd objektiivselt ja viivitusteta.

Selge on see, et usaldus ja maine on poliitikute põhiline valuuta ning kõnealune juhtum seab sotsiaaldemokraadid Pärnumaal raskesse olukorda.”



Toomas Tõniste, IRLi esinumber

“Eks iga erakond soovi, et kõik kandidaadid ja nende lähedased käituksid seaduskuulekalt ja oleksid korralikud kodanikud.

Kindlasti on iga juhtumi puhul palju kõrvaltegureid, mida teadmata on kõrvaltvaatajal raske õiglast hinnangut anda, kuid minu arust kannab valimistel kandideeriv poliitik kaudselt vastutust ka oma abikaasa tegude eest.”



Silver Pukk, Reformierakonna esinumbri Rein Langi esindaja

“Kui inimesele pole süüdistustki esitatud, ei saa avalikult rääkida tema seosest millegi kriminaalsega.

Eestis kehtib süütuse presumptsioon. Seepärast ei saa justiitsminister kuidagi kommenteerida seda juttu.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles