Vald otsib Tootsi Turba briketitehasest koondatutele uusi töökohti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briketipress Tootsi turbavabrikus.
Briketipress Tootsi turbavabrikus. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Tootsi vallavanema Kalev Kaljuste sõnul tegeleb vallavalitsus praegu aktiivselt Tootsi Turba briketitehase sulgemise järel töötuks jäänud 46 inimesele lähipiirkonnas uute töökohtade otsimisega, vald kaalub ka saneerimistoetuse taotluse esitamist rahandusministeeriumile.

Kaljuste rääkis, et saneerimistoetuse taotluse esitamist on vallavolikogus arutatud, kuid kõigepealt vaatab vald, mida saaks ise kohapeal olukorra lahendamiseks teha.

"Me kindlasti plaanime [taotluse] esitada, sest tulude kukkumine tuleb suur," ütles ta. "Me ei ela seda lihtsalt üle ilma riigipoolse abita."

Vallavanema sõnul jääb üksikisiku tulumaksuna saamata miljon krooni ehk 63 912 eurot, tema hinnangul on vallal ilmselt kõige raskem tuleval aastal.

Kaljuste märkis, et vald on lähipiirkonna suuremate ettevõtjatega kontaktis ja tegeleb aktiivselt koondatutele uute töökohtade otsimisega. Ta ütles, et läbirääkimised ettevõtjatega on praegu läinud suhteliselt edukalt. Kuna vald on firmadega suhelnud üksnes telefonitsi ja kokkusaamine ettevõtjatega on alles ees, siis on vallavanema sõnul praegu veel vara midagi lubada.

"Meie inimeste vastu täna huvi on piirkonna ettevõtjatel, et neid tööle võtta," lausus Kaljuste siiski. Tema sõnul saab osa koondatutest kindlasti tööle.

"Kõige tähtsam on see, kuidas [Tootsi Turba omanik, Soome kontsern] Vapo jätkab meie piirkonnas ja mis saab nendest hoonetest ja platsidest. Kas siia tuleb uusi tegijaid või Vapo näeb siin mingit perspektiivi," rääkis Kaljuste. "Selles suhtes räägime nüüd veebruaris Vapoga läbi ja teeme ettevõtluspäeva, kus tutvustame seda piirkonda veel kord."

"Vapo jätkab kindlasti siin masinaehitusega, kaaluvad ka seda pakkimise asja," lausus vallavanem, lisades, et on võimalik, et mõni briketitehase hoone või rajatis äratab teistes ettevõtetes huvi sinna tootma tulla.

Kaljuste ütles, et Vapo jätkab Tootsi alevis kaugkütmist, ehitades miljoni euroga uue katlamaja. "Ka see on investeering," märkis ta. Suletud briketivabriku katlamaja varustas soojaga Tootsi alevitki.

Küsimusele, kas juhul, kui kõik koondatud leiaksid lähipiirkonnas siiski töö, oleks vallal üldse vaja saneerimistoetust taotlema hakata, vastas vallavanem, et siis oleks tegemist hoopis teise situatsiooniga. "Peame igal juhul tööd edasi tegema ja mõtlema sellele, et peame minema saneerima. Peame kaaluma mõlemaid variante."

"Ega see saneerimine ju iseenesest omavalitsust päästa. See aitab üle saada mingist perioodist kohustustest," lisas ta. Kaljuste märkis, et abiks võiks olla valdade ühinemine. Tootsi vald püüab ühineda Vändra alevi ja vallaga.

Kaljuste sõnul on ta igal juhul valdade ühinemise pooldaja. "Tuleb üle vaadata need teenused, mida maakonnas mingis piirkonnas vajatakse, ja kulusid mõistlikult jagada valdade peale."

Tootsi Turvas otsustas sel nädalal sulgeda Pärnumaal Tootsis asuva briketitehase, teatades töötajatele koondamisest kolmapäevasel koosolekul. Tehase sulgemise plaan oli ammu teada – ettevõte teatas juba 2008. aastal, et otsib võimalusi tehase töö jätkamiseks, kuid selle sulgemine pole välistatud.

Varasema info põhjal oli 1939. aastal tegevust alustanud briketitehase sisseseade vananenud ja töö jätkamiseks pikemas perspektiivis oleks ettevõte pidanud tehasesse suuri investeeringuid tegema. Varem langetatud otsust tehase sulgemise kohta põhjendas Tootsi Turba juht Matti Puuronen turu ebastabiilsusega. Tema sõnul tuleks igal aastal kaaluda, kas tehast on mõtet töös hoida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles