Kutsehariduskeskus alustab raietööliste õpet

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsamajanduse-raietöölise eriala lõpetanud leiavad rakendust RMK metskondades ning metsa- ja puiduettevõtetes.
Metsamajanduse-raietöölise eriala lõpetanud leiavad rakendust RMK metskondades ning metsa- ja puiduettevõtetes. Foto: Anniki Leppik

Pärnumaa kutsehariduskeskuse (PKHK) talvine vastuvõtt toob kooli teadmisi omandama paarkümmend uut õpihimulist.

Esimest korda kutsehariduskeskuses avatud metsamajanduse-raietöölise erialale laekus 12 avaldust. Kohti on õppes kümme, ent PKHK vastuvõtukomisjoni juht Valdeko Gailit arvas, et küllap antakse õppimisvõimalus kõigile, kes soovi avaldasid. Eriala vastuvõtutingimustes haridustaseme piirangut polnud, teadmisi-oskusi nõutama võisid asuda ka põhihariduse tunnistuseta inimesed.

Gailiti sõnutsi kavatseb kool edaspidigi metsamajanduse-raietöölise erialale õpilasi vastu võtta. “Õppe sihtgruppi kuuluvad teiste seas erametsaomanikud. Nüüdki asub teadmisi omandama üks erametsaomanik – 40ndates naisterahvas, kes soovib õpingutel omandatut kasutades oma metsa paremini majandada,” rääkis Gailit.

Metsamajanduse-raietöölise eriala õppekava on koostatud raietöölise metsanduse riikliku õppekava ja raietöölise kutsestandardi alusel. Aasta kestev õpe toimub Tihemetsas Voltveti koolituskeskuses, praktilised oskused omandatakse kooli metskonnas.

Kutsehariduskeskus pakub eriala ettevõttepraktikaks ja potentsiaalseteks tööandjateks lõpetanutele riigimetsa majandamise keskuse (RMK) metskondi ja metsa- ning puidufirmasid.

Kutsehariduskeskus korraldas talvise vastuvõtu ka abiaedniku erialale, kuhu laekus üheksa avaldust tosinale õppekohale.

Kool pikendab vastuvõttu vabadele kohtadele 4. veebruarini, avaldused tuleb esitada PKHK Niidupargi 8/12 õppesekretärile.

Möödunud aastal asus abiaedniku eriala omandama 13 õpilast, neist kuus kõrgharidusega inimest.

Gailit rääkis, et abiaedniku aastane õppetöö toimub töökohapõhise õppevormina ehk õpipoisiõppena, sest aednikuoskuste omandamine on suuresti praktikapõhine.

PKHK õppurid saavad praktika läbi teha ettevõtetes Sagro AS, Hansaplant OÜ, Neeva OÜ, Saare-Tõrvaaugu Aiand OÜ, Sümbio OÜ (Marjasoo talu), Helemäe OÜ, Ehe Aed OÜ, Joosti Aiand OÜ, Eesti maaülikooli Polli aiandusuuringute keskus, Jaagumäe talu, FIE Uko-Mikk Kikkas. Õpilastele makstakse praktikaperioodil miinimumpalka.

Metsamajanduse-raietöölise ja abiaedniku eriala uued õpilased alustavad õppetööd 31. jaanuaril.

Gailiti hinnangul erinevad PKHK talvised vastuvõtud aastati, sest sõltuvad õppekavadest ja riigi tellimusest. “Abiaedniku erialal on tellimus vaid töökohapõhisele õppele ja et saaks koos taimede kasvamisega õppida, tulebki alustada jaanuaris-veebruaris,” sõnas Gailit.

Järgmisena alustab PKHK avalduste vastuvõtmist kelneri erialale. Keskhariduse baasil kuuekuulisse kelneriõppesse saab end üles anda 24. veebruarini. Õpe algab 7. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles