Jalgpallurid ootavad linnaisadelt ellujäämiseks rahasüsti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Vapruse viimane meistriliigamäng oli 2008. aasta novembris ühisgümnaasiumi väljakul, kui tihedas lumesajus jäädi alla Paide linnameeskonnale.
Pärnu Vapruse viimane meistriliigamäng oli 2008. aasta novembris ühisgümnaasiumi väljakul, kui tihedas lumesajus jäädi alla Paide linnameeskonnale. Foto: Ants Liigus

Läinud aastal Eesti jalgpallimeistrivõistluste esiliigaturniiril seitsmendaks jäänud Pärnu Vapruse meeskond võib tänavu rahapuuduse tõttu madalamasse seltskonda sattuda.

2008. aastal viimati meistriliigas mänginud kodulinna jalgpalli esindusmeeskond kaotas esiliigasse kukkudes palju.

Vastavalt Pärnus kehtestatud spordi rahastamise korrale jäi Vaprus ilma kõrgemas liigas mängivatele võistkondadele ette nähtud linna toetusest, samuti tuli suu puhtaks pühkida rahast, mis seni tuli Eesti jalgpalliliidust. Drastiliselt vähenes kodupublik, vaid käputäis fanaatilisi vutifänne jäi kodumeeskonda ergutama.

Vapruse tiimi kaks aastat treeninud Gert Oleski sõnul läks olukord nii hulluks, et tihti pidid jalgpallurid mängule sõiduks bensiiniraha oma taskust leidma.

Liigamängudeni on jäänud vaid kuu aega

“Olukord on praegu kriitiline, toetuse puudumisel on uuel hooajal esiliigas mängimine küsimärgi all,” ütles JK Vapruse tegevjuht Indrek Meen.

“Meie klubi on teinud suuri kulutusi, et hoida meeskonda koos, teadmata, kas saame linnalt abi. Muret teeb, et juba kaks korda on linnavalitsus otsustamise edasi lükanud, aga aeg läheb ja juba kuu pärast algavad liigamängud. Oleme seda meelt, et Pärnu jalgpall ei tohi närbuda, meie eesmärk on tõsta esindusmeeskond taas Eesti meistriliigasse,” lisas Meen.

Kõik klubid valutavad südant

Viimastel nädalatel on Pärnu jalgpalliklubide juhid ja treenerid korduvalt aru pidanud, kuidas olukorda päästa, et esindusmeeskonna edasist langust pidurdada.

Linna spordinõunik Uno Koort on seda meelt, et tuleb kõik jõud koondada ühtsesse löögirusikasse.

“Tuleb moodustada Pärnu linnameeskond, praegu on see ainuke võimalus meie jalgpalli päästa,” rääkis Koort lehemehele. “Juhul, kui saame kohalikud klubid ühe mütsi alla, lubas EJL toetada meeskonda sel aastal 100 000 krooniga ja linnalt taotleme toetust 150 000 krooni. Tänane seis on meeldiv, kõik Pärnu jalgpalliklubid on ideega päri.”

Koorti sõnade kohaselt kaetakse linna praegusest eelarvest jalgpalluritele treening- ja võistluspaigad, kuid lisaraha vajatakse esindusmeeskonna treenerite palkadeks, võistlusreisideks ja varustuse ostmiseks.

“Järgmisel kolmapäeval selgub, kas linna reservfondist on võimalik raha saada või antakse jalgpallureile hoopiski häid ideid, kuidas edasi tegutseda.”

Mehed treenivad viis korda nädalas

Uuel hooajal Vapruse klubi meeskonda treeniv Kalev Pajula rääkis, et mehed treenivad viis korda nädalas.

“Mängime kunstmuruväljakul, harjutame Hansagümnaasiumi kergejõustikuhallis ja käime Marge Rulli juures Maispordis aeroobikatreeningutel,” ütles Pajula. “Kui me esiliigast peame loobuma, on kaotus tohutu, sest noortel mängijatel võib kaduda igasugune motivatsioon pingutada. Peame tegema kõik selleks, et mõne aasta pärast võiksid praegused noored kõrgemas liigas mängida.”

Pärnu jalgpalliklubi president Helmut Hunt märkis, et ta on juba läinud aasta kevadest pakkunud ideed luua klubisid ühendav linnameeskond.

“Sisuliselt on Vaprus kogu aeg olnud linnameeskond, kus mängivad nii Kalevi kui Pärnu jalgpalliklubi kasvandikud,” ütles Hunt. “Ühismeeskonnas kaoksid ära mängijate klubidevahelised üleminekud, mille eest tuleb maksta. Pealegi lubavad Eesti jalgpalliliit ja Pärnu linn uut meeskonda toetada, minu veendumuse kohaselt oleks selline lahendus ainuvõimalik.”

Pärnu Kalevi jalgpallitreener Peeter Lapp on seda meelt, et kui kõik kolm klubi ühe mütsi alla saaks, oleks reaalne juba kahe aastaga meistriliigasse jõuda.

“Esiliigameeskonna duubli võiks moodustada teises liigas palliva Pärnu Kalevi baasil,” pakkus Lapp. “Vapruse viga oli, et duubel kadus Pärnus ära, seda rolli täitis Vändra meeskond.”



Edetabel

Eesti esiliiga 2010. aasta edetabel
Tallinna FC Levadia II 89
Tallinna FC Flora II 72
Lasnamäe FC Ajax 69
Kiviõli Tamme Auto 57
JK Tallinna Kalev 53
Tallinna JK Legion 39
Pärnu JK Vaprus 37
Valga FC Warrior 35
Rakvere FC Flora 31
Jõhvi JK Orbiit 22

Andmed: Eesti jalgpalliliit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles