Vabariigi aastapäev ei ole kandideerijate pidupäev

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
23. ja 24. veebruaril tähistatakse Pärnus Eesti Vabariigi aastapäeva ning pealetükkiv valimisreklaam on kodumaa sünnipäeval kohatu.
23. ja 24. veebruaril tähistatakse Pärnus Eesti Vabariigi aastapäeva ning pealetükkiv valimisreklaam on kodumaa sünnipäeval kohatu. Foto: Urmas Luik

Riigikogu valimisteks valmistuvatel poliitikutel ei ole kahju 24. veebruaril riigipirukat rahvaga jagada, Pärnu linna- ja maavalitsuse korraldatud üritustel ning Kalevipoja vastuvõtul pole valimisagitatsioon siiski oodatud.

Selleks, et Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamine Pärnus 23. veebruaril võimuerakondade propagandaürituseks ei kujuneks, allkirjastas Pärnu linnavalitsus 2. veebruaril Isamaa ja Res Publica Liidu, sotsiaaldemokraatide, Rahvaliidu, Keskerakonna ja Reformierakonna kohalike esindajatega koostöömemorandumi.

Otsesõnu selles valimispropagandast küll ei räägita, kuid osapoolte valik ja linnapea suhtumine annavad märku, et valimisagitatsioon pole aastapäevaüritustel hea tava.

Valimisnänni võiks koju jätta

Abilinnapea Romek Kosenkranius tuletas meelde, et avalik valimisreklaam on sel ajal keelatud. Logodega õhupalle keegi rongkäigus marssijatelt käest rebima ei hakka, kuid loosungid ja valimisnänni võiks koju jätta.

Linnapea Toomas Kivimägi kinnitas, et riigikogu kandidaatidele aastapäevaüritustel sõna ei anta ja linnavalitsuse esindajana kõneleb Endla teatris Kosenkranius, kes valimistel ei kandideeri. Ainsa kandidaadina tervitab Rüütli platsil rahvast maavanem Andres Metsoja, kuid tema kõne on tingitud ametikohast.

“Minu selge soov oli, et erakondadele tagataks võrdne osavõtt,” selgitas Kivimägi koostöömemorandumi sõlmimist kõigi suuremate erakondadega, mille noortekogud noorte rongkäigu ettevalmistamisel linnavalitsusega koostööd teevad.

Rongkäigu peakorraldaja on siiski Kaitseliidu Pärnumaa malev.

23. veebruaril kell 17.30 kogunevad Pärnu linna ja maakonna koolide esindajad Alevi kalmistule, et asetada pärjad Vabadussõjas langenute monumendi jalamile. Järgneb lippude ja tõrvikutega rongkäik Rüütli platsile, kus iseseisvusmanifest ette loetakse.

Seejärel suundub rongkäik Rüütli tänava kaudu Endla teatri juurde, kus algab kontsert. Esinevad ansambel Greip ja Ott Lepland, toimub moe-show.

Kalevipoeg tänab kodanikke

Samal päeval kell 19.30 algab Strandis Kalevipoja vastuvõtt. Kuigi Eesti Päevaleht on seostanud seda üritust IRLiga, ütles erakonna Pärnu piirkonna juht Annely Akkermann, et ta ei tea sellest üritusest suurt midagi.

Kalevipoja vastuvõtte korraldab kogu Eestis MTÜ Säästküla Huviklubi, mille eestvedaja Arlet Palmiste kordas Eesti Päevalehes öeldut: sellel üritusel ei esine ükski poliitik ja üheski kohas pole ainsatki valimisplakatit, -reklaami, -loosungit ega -hüüdlauset.

Palmiste rääkis, et ainsa inimesena kõneleb Pärnu vastuvõtul Mart Tõnismäe, kes Kalevipoja rolli täites loeb ette tema koostatud teksti. Kutsutud on ligi 300 inimest, rohkem Strandi saal ei mahuta.

Kalevipoja vastuvõtu sisust saab ülevaate veebiküljel http://www.kodanikud.ee. Korraldajad üritavad teha kõik, et sellest kujuneks väärikate inimeste tänuüritus, mitte valimispropaganda, kinnitas Palmiste.

Pirukat sobib laadal pakkuda

Küll saavad riigikogu kandidaadid suhelda valijatega 24. veebruaril 10–16 Pärnu jääfestivali raames laadal.

“Saatsime kutse erakondadele, et nad kataksid laua ja pakuksid riigipirukat. Poliitikutel on võimalus rahva seisukohti kuulata ja neile oma seisukohti selgitada. Kõik suuremad erakonnad olid sellest huvitatud,” tutvustas üks festivali korraldajatest Piret Hallik-Sass riigikogu kandidaatidele pakutavat võimalust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles