Pärnu ümbersõidu ehitaja jätab töö pooleli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna maantee ja Ehitajate tee ristmik.
Tallinna maantee ja Ehitajate tee ristmik. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Läti teedeehitusfirma Binders otsustas maanteeameti süstemaatiliselt ebajärjekindla kommunikatsiooni tõttu katkestada maanteeametiga sõlmitud Pärnu ümbersõidu ehitamise lepingu.

See leping on ettevõttele põhjustanud praeguseks miljoni lati suuruse kahju, sest Binders on olnud sunnitud parandama ja kõrvaldama oma partnerfirma, ehitusettevõtte Koger & Partnerid puudujääke ehitustööde teostamise algetapil, teatas Binders.

Bindersile teeb firma teatel meelehärmi maanteeameti võimetus või soovimatus tekkinud olukorda konstruktiivselt lahendada.

"Olime lihtsalt sunnitud sellise otsuse vastu võtma, sest tellija ja ehitusjärelevalvet teostavad institutsioonid polnud mitme kuu jooksul võimelised leidma lahendust, pakkumaks adekvaatset ehitustööde jätkamist võimaldavat graafikut," kommenteeris Binders SIA juhatuse liige Normunds Luste.

Luste sõnutsi ei saa välistada ka seda, et järelevalve- ja kontrolliorganite selline suhtumine on omapäraseks viisiks, millega Eesti riik püüab takistada välisettevõtete tegevust kohalikul turul. "Eriti ebajärjekindlat suhtumist meie ettevõtte suhtes kogesime pärast seda, kui meie antud projekti partnerfirmat, Koger & Partnereid, hakkas ähvardama maksejõuetus."

Bindersi konsortsium Koger & Partneritega loodi Eesti firma initsiatiivil 2009. aastal, et osaleda Pärnu ringsõidutee ehitaja riigihankest osavõtuks. Esialgu kuulus konsortsiumis juhtpositsioon ja põhivastutus Eesti firmale, kuid ehitustööde käigus selgus, et Koger & Partneritel polnud mahuka tellimuse täitmiseks piisavalt ressursse ja vajalikku professionaalsust, märkis Binders.

Binders märkis, et otsustas oma maine säilitamiseks hakata ise projekti peatöövõtjaks lootuses, et selliselt on võimalik objekt lõpetada kvaliteetselt ning ettenähtud tähtajaks.

Binders mobiliseeris möödunud suvel Pärnu ringsõidutee ehitamiseks hulgaliselt oma käsutuses olevaid ressursse ja spetsialiste. "Töid teostati kvaliteetselt ja kiirelt, kuid sellest  hoolimata jätkus senine järjekindlusetus Läti firma suhtes. Olukorra muudab keeruliseks ehitustööde kulude - energiaressursi, materjalide ja transpordi - pidev kasv. Praeguseks on pöördumatult kaotatud nii aega kui ka rahalisi ressursse ning teedeehitusfirma Binders otsustas seda enam mitte jätkata," teatas ettevõte.

"Oleme fikseerinud enam kui 30 projekti ehitusjärelvalve teostaja ja tellija rikkumist ning oleme otsustanud kindlalt oma õigusi kaitsta," märkis Luste.

Pärnu ümbersõidu ehitust sätestava lepingu sõlmisid ühispakkujad Binders ja Koger & Partnerid 2009. aastal ja leping nägi ette vastavate tööde teostamist kahes etapis, ühtekokku 23 632 193 euro eest.

Binders SIA asutati 1993. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles