Annely Akkermann: astmeline tulumaks paneb inimesi tulusid varjama

Annely Akkermann
, IRLi kandidaat Pärnumaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annely Akkermann.
Annely Akkermann. Foto: Ants Liigus

Isamaa ja Res Publica Liidu kandidaat Anely Akkermann ütleb online-väitluse lõppsõnas, et praegu kehtiv tulumaksusüsteem toimib hästi ja on kõigile lihtsalt mõistetav. Akkermanni sõnade järgi on astmelise tulumaksu rakendamisel kirjutatud sisse oht, et inimesed hakkaksid oma tulusid varjama.

Väitluse lõppsõnas soovime veel kord välja tuua fakti, et praegune tulumaksusüsteem on hästi toimiv ning inimeste jaoks lihtsalt mõistetav. Oponent Kadri Simson pidi debati vältel tunnistama, et ka praeguse tulumaksusüsteemi järgi maksavad kõrgemat palka saavad inimesed rohkem tulumaksu. Simson tunnistas, et 12,3% kõige kõrgema sissetulekuga hõivatutest maksab 47,9% kogu tulumaksulaekumistest. IRL on seisukohal, et ei ole õiglane tõsta veelgi nende inimeste maksukoormust, kelle arvelt juba praegu laekub suur osa tulumaksust.

Debati lõppedes oleme jätkuvalt seisukohal, et astmeline tulumaks motiveerib inimesi oma tulusid varjama. Kadri Simson sellele väitele debati jooksul vastuargumente ei esitanud. Seega võib järeldada, et Keskerakond tunnistab: astmelise tulumaksu kogumine planeeritud mahus ei ole realistlik ning astmelisele tulumaksule üleminek suurendaks märkimisväärselt riigi kulusid tulumaksu kogumisel.

IRL pakub madalapalgaliste maksukoormuse vähendamiseks välja tulumaksuvaba miinimumi tõstmist, mis vähendaks reaalselt väiksema palgaga inimeste maksukoormust ega paiskaks pea peale praegust maksusüsteemi. Oponent ei esitanud selle idee vastu ühtegi vastuväidet.

Astmelist tulumaksu kasutavate riikide näiteks toomine on hea retoorikavõte, kuid sisuliselt pole võimalik maksusüsteeme ühest riigist teise üle kanda. Eestis ei ole veel piisaval määral kõrgepalgalist elanikkonda, kellelt astmelist tulumaksu koguda. Eesti vajab arenguks maksusüsteemi, mis soosib ettevõtlikkust ja lisatulu teenimist, astmeline tulumaks aga seda kindlasti ei paku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles