Esplanaadi 10 vaidlus jätkub augusti lõpus

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esplanaadi 10 hoone.
Esplanaadi 10 hoone. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsuse ja OÜ Herderi vaheline vaidlus Esplanaadi 10 kinnistu üle jätkub augusti lõpus, eelmisel nädalal lõpetas kohus eelistungi.

17. novembril 2006 kirjutas Pärnu linnavalitsust esindanud majandusosakonna juhataja Olav Avarsalu notar Marje Jürioja juures alla Esplanaadi 10 müügilepingule, milles linnavalitsus kinnitas Herderile, et kinnistu suhtes ei kehti muinsuskaitsealaseid piiranguid.

Tegelikult asub Esplanaadi 10 muinsuskaitsealal. Kuna muinsuskaitseamet ei lubanud 35 miljoni krooni eest kinnistu ostnud Herderil senise viiekorruselise hoone asemel kaheksakorruselist ehitada, pöördus Herder kohtusse põhjendusega, et tema eest on varjatud olulist piirangut, ning soovib 49,2 miljonit krooni ja tehingust taganeda.

Kokkuleppele pole jõutud

Kohtunik Maili Tartu on üritanud pooli lepitada, sest ühelt poolt on Pärnu linnavalitsus ostja eest olulist infot varjanud, teisalt on kinnistu väärtus majanduslanguse pärast kahanenud. Seni pole linnavalitsus ja erafirma kokkuleppele jõudnud, omavalitsuse otsustusmehhanismi arvestades on see ka üsna keeruline.

Läinud nädala eelistung möödus tõendeid täpsustades. Linnavalitsust esindav vandeadvokaat Martin Tamme rõhus asjaoludele, et üldplaneeringu järgi oleks nii suure hoone sellesse piirkonda ehitamine muinsuskaitsealastest piirangutest sõltumata ebatõenäoline ja detailplaneeringu arutelul olid pärnakad kaheksakorruselise hoone ehitamise vastu.

“Poolte eesmärk polnud planeerimisküsimusi reguleerida,” põhjendas Tamme seda, miks ostu-müügilepingusse muinsuskaitselisi piiranguid ei kirjutatud.

Herderi omanik Robert Hermann rääkis, et detailplaneeringu eesmärk oli üldplaneeringut muuta ja selleks andsid vestlused linnaametnike ja eelmise linnapea Mart Viisitammega lootust. “Sellele tuginebki õiguspärane ootus. Kui meile oleks kohe kinnitatud, et nii ehitada ei saa, poleks me kinnistut ostnud,” ütles Hermann.

Kas ja mida keegi Hermannile lubas, selgub kohtuliku uurimise käigus. Viisitamme sõnutsi ei suuda ta aastatetaguseid vestlusi täpselt meenutada, kuid igal juhul ei saanud ta Hermannile lubada midagi, mis on volikogu pädevuses.

Mida omavalitsus peab tegema?

Tamme meenutas riigikohtu lahendit, kus omavalitsus jäi kaotajaks, kuna keeldus detailplaneeringut algatamast. “Mis välja kukub, on planeeringumenetluse küsimus,” lausus Tamme.

Hermann tõi sellele vastukaaluks Tallinna planeerimisameti, mis ei algata alati planeerimismenetlust. “Mulle öeldakse, et siis tekib õiguspärane ootus,” rääkis ta.

Kohus hakkab Esplanaadi 10 saatust arutama 30. augustil. Kohtuistungi poole aasta pärast alustamine tekitas Hermannis pahameelt, kuid kohtunik tõdes: midagi pole teha, kohtu töögraafik on tihe ja augusti lõpus avaneb esimene võimalus protsessiga lõpuni minna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles