Kasvatamise asemel hakatakse Audrus kala külmutama

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teemakohase kingitusena ulatas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder (paremal) Eesti kalapüügiühistu tegevjuhile Mart Undrestile väikese kamaka dekoratiivjääd.
Teemakohase kingitusena ulatas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder (paremal) Eesti kalapüügiühistu tegevjuhile Mart Undrestile väikese kamaka dekoratiivjääd. Foto: Ants Liigus

“Pärnumaale pidi tulema suur kalakasvandus, siiasamasse Audrusse, on läinud aga nii, et on tulnud hoopis külmhoone, ja mul on selle üle väga hea meel,” teatas Pärnu maavanem Andres Metsoja eile Eesti kalapüügiühistu külmhoone pidulikul avamisel.

Oma rõõmu selle üle, et kalatöötlejad on end sisse seadnud just Audru valla territooriumil, väljendas ka Audru vallavolikogu esimees Siim Suursild. “Suured kalad – kohad – kahjuks seekord meie võrkudesse kinni ei jäänud, seda enam on meil hea meel, et üks reaalne kalandusettevõte on siin endale tuult tiibadesse puhumas,” märkis ta.

Et aga külmhoone pole tähtis ainult kohalikele kaluritele, Audrule ja maakonnale, vaid kogu riigile, austas sündmust oma kohalolu ja sõnavõtuga põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

“Eesti on mereriik ja kindlasti kalapüügiriik, Eestis püütakse kala rohkem, kui me tarbime, ja on mõistlik, et kalur ei müü seda kala ainult värskelt ja odavalt, vaid püüab ise seda rohkem väärindada ja seeläbi saada suuremat tulu,” sõnas minister.

Ehk nagu Pärnu Rannakalurid TÜ juhatuse esimees Arne Taggo täpsustas, võimaldab külmhoones toimuv kala sortimine, pakendamine ja külmutamine kasvatada kalapüüdjate kasumit.

Eile avatud külmhoone suudab ööpäevas külmutada 200 tonni ja ladustada 3000 tonni kilu ja räime. Külmhoone ehitamine läks koos seadmete soetamisega maksma 4,5 miljonit eurot. Lõviosa sellest rahast saadi Euroopa Liidu kalanduse fondist.

Ent Eesti kalapüügiühistu tegevjuhi Mart Undresti sõnutsi ei garanteeri suured rahanumbrid ega uus hoone veel edu. “Vaid motiveeritud meeskond ja omanike strateegilised otsused annavad uuele külmhoonele sisu, mõtte ja päeva lõpuks resultaadi,” märkis ta. Soovitavaks resultaadiks ei ole Undrest seadnud rohkem ega vähem kui olla Baltimaade modernseim, efektiivseim ja kvaliteetseim kalakülmutamise ettevõte. “Parem saavutada ebareaalsest eemärgist pool kui madalast eesmärgist kõik,” tasub Undresti kinnitusel vähemalt suurelt mõelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles