Sauga saeveski ärkab uuele elule

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS Laesti Saugasse rajatav puidutööstus hakkab tööle samas kohas, kus varem tegutses Stora Enso saeveski, mis 2007. aastal materjalipuuduse tõttu suleti. Saeveski kõrval alustas hiljuti tööd ka pelletitehas.
AS Laesti Saugasse rajatav puidutööstus hakkab tööle samas kohas, kus varem tegutses Stora Enso saeveski, mis 2007. aastal materjalipuuduse tõttu suleti. Saeveski kõrval alustas hiljuti tööd ka pelletitehas. Foto: Ants Liigus

Islandi kontserni Norvik Timber Industries Pärnus asuv tütarfirma aktsiaselts Laesti kavatseb aasta lõpus laiendada tootmist ja hakata Sauga saeveskis saematerjali tootma.

AS Laesti juhataja Olavi Tangu jutu järgi on Laesti plaaninud uue saetööstuse seadmed saada töökorda aasta lõpuks ja järgmise aasta alguseks tootmise käivitada.

Laesti Saugasse rajatav puidutööstus hakkab tööle samas kohas, kus varem tegutses Stora Enso saeveski, mis 2007. aastal materjalipuuduse tõttu suleti. Tangu sõnutsi muretses Laesti kinnistu, kus asuvad puidusortija ja saeveski, mis sisustatakse sama kontserni Rootsi ettevõttest Jarl Timber pärit kasutatud seadmetega.

Laesti hakkab uues veskis saematerjali tootma peamiselt peenpalkidest. Ettevõtte olemasolev tootmistsehh Pärnus jätkab tööd senises mahus.

Tangu sõnutsi annab ettevõte praegu aastas 35 000 – 40 000 kuupmeetrit saematerjali. Sauga tootmise käivitamisel soovib firma mahtu kahekordistada ehk viia see 80 000 kuupmeetrini.

Uues saeveskis luuakse esimeses etapis 30 töökohta. Teises etapis peaks veski tööle hakkama kahes vahetuses.

Tangu selgitusel otsustas Laesti Saugasse laieneda seetõttu, et Lääne- ja Edela-Eestis puudub praegu tööstus, mis saeks peenpalke. „Lähimad saeveskid, kus peenpalke vastu võetakse, asuvad Imaveres ja Viljandis,“ selgitas ta siinset saeveskite konkurentsiseisu pärast Sauga ja Paikuse veski sulgemist.

Uude saeveskisse tehtava investeeringu suurust Tang ei avaldanud.

Saugas taasavatava saeveski kõrval tegutseb hiljuti avatud osaühingu Purutuli puidugraanulite tehas, mis toormena kasutab Laesti saepuru.

2008. aasta lõpul registreeritud AS Laesti, mis on välja kasvanud AS EWPst, kuulub Läti puitmaterjali eksportivale ettevõttele Biko-Lat, mis on Islandi päritolu kontserni Norvik Timber Industries tütarettevõte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles