Tahvlivärv lubab lapsel seinale sodida

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadolini värvikeskuse müügijuht Urmas Parts ütles, et kuueeurose topsikutäie värviga saab umbes poolteiseruutmeetrise tahvli.
Sadolini värvikeskuse müügijuht Urmas Parts ütles, et kuueeurose topsikutäie värviga saab umbes poolteiseruutmeetrise tahvli. Foto: Urmas Luik

Ei ole vist lapsevanemat, kes poleks leidnud seinalt või mööblilt kritseldusi – laps andis oma panuse kodu kaunimaks muutmiseks. Kui aga seinale värvida tahvel, saaks laps voli fantaasial lennata lasta.

Juba mõnda aega müügil olnud musta ja rohelise tahvlivärvi kõrvale on nüüd lettidele jõudnud rõõmsamad toonid: vaarikpunane, oliivroheline, türkiis- ja hallikassinine.

Tahvlivärv sarnaneb mööblivärviga ja sellega saab katta eri aluspindu, ent kõige parem on, kui selle alla jääb veepõhise värviga aluspind, rääkis Sadolini värvikeskuse Pärnu esinduse müügijuht Urmas Parts.

Siledatel ustel või laminaatpinnal on hea enne kasutada kruntvärvi. Kõige kindlam on müüjalt uurida, kuidas soovitud pind tahvlivärvi kandmiseks ette valmistada.

Värvimistööks peab valima madala karvaga rulli, värvi tuleb kanda vähemalt kaks kihti ja iga kihi vahel lasta värvil paar tundi kuivada.

“Pärast värvimist võib juba järgmisel päeval tahvlile joonistada, aga esialgu peaks seda puhastama õrnalt pühkides, sest kõikidel värvidel võtab kivistumine kuu aega,” rääkis Parts.

Värvitud tahvlile võib joonistada tavaliste kriitidega, pühkida märja lapiga.

Tahvlivärvid on veepõhised, seega ei lõhna ega erita mürgiseid aure.

Ruudu asemel lill

Ruudukujulise joonistuskoha seinalekandmisega saaks iga täiskasvanu hakkama, aga tegelikult annab maalida hoopis põnevama tahvli. Näiteks tüdruku tuppa roosa lille ja poisile rohelise dinosauruse.

Sadolini värvikeskuse disainer Eve-Lii Sandre soovitas lihtsama kujundi, näiteks südame või liblika välja lõigata suuremast paberist, joonlaua abil tõmmata aga seinale maja piirjooned.

Raske pole ümmargusi vorme seinale kanda mõnd kodus leiduvat eset või nööri ja naela kasutades. Keerulisema kujundi saab seinale grafoprojektori abil. Kujundeid leiab internetist, need tuleks printida ja projektori abil seinale suunata.

“Tähtis on jälgida, et hiljem kriidiga joonistamiseks ikka küllaldaselt pinda jääks,” lisas Sandre.

Erikujulist tahvlit värvides peab kõigepealt viimistlema servad pehme pintsli abil. Kuna värv on üsna paksu konsistentsiga, võib seda pisut veega lahjendada Kui servad viimistletud, saab suurema pinna rulliga värvida ja siis enam värvi lahjendama ei pea.

Lapse tuppa joonistustahvli tegemine pole ainus võimalus, kus kodus tahvlivärve kasutada. Populaarne koht on köögisein, kuhu tahvlile kirjutada üles retsept, külmkapist otsa saanud toiduained või jätta pereliikmetele teateid.

“Kuna tahvlivärv on väga tugev, võib sellega viimistleda kapiuksi ja sahtlipaneele, samuti vineeri, puitu ning karpe-purke,” loetles Sandre. “Läikivatele pindadele on soovitav krundiks kasutada universaalset vee baasil värvi Bindo Base.”

Magnettahvel

Tahvlivärvide kõrval on saadaval magnetvärv, millega annab tuppa kujundada tahvli, millele magneteid kinnitada. Nimelt sisaldab magnetvärv metallipuru, mis väikese magneti seina küljes kinni hoiab.

Magnetvärvi tuleb Partsi sõnutsi pinnale kanda väga madalakarvalise rulliga, sest pind peab jääma väga sile, muidu ei pruugi magnet pinnale pidama jääda.

See värv on mustjas, kuid soovi korral võib selle mõne muu värviga üle värvida, sealjuures tasub arvestada, et ülevärvitud magnetvärv on nõrgema külgetõmbega.

Magnetvärvi saab kasutada koos tahvlivärviga. Esmalt kantakse purgil kirjas õpetuse järgi pinnale magnetvärv, siis peale tahvlivärv ja laps saab värvitud pinnale nii joonistada kui sellele magneteid kinnitada, näiteks pabereid magnetiga seinale riputada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles