Läti ehitusfirma lõpetab Pärnu ümbersõidutee hooldamise

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti ehitusfirma lõpetab Pärnu ümbersõidutee hooldamise. Pildil teelõik Pärnus Ehitajate teel.
Läti ehitusfirma lõpetab Pärnu ümbersõidutee hooldamise. Pildil teelõik Pärnus Ehitajate teel. Foto: Ants Liigus

Eelmisel kuul Pärnu ümbersõidutee ehituslepingust ühepoolselt loobunud Läti ehitusfirma Binders lõpetab tulevast esmaspäevast selle ehitusobjekti hooldamise.

Bindersi juhatuse liige Normunds Luste sõnul on ettevõte ohutute sõidutingimuste tagamiseks juba üle kuu aja oma vahenditega ehitusobjekti hooldanud ja viib sellel nädalal viimast korda läbi juurdepääsuteede tehnohoolduse ning parandab sulaperioodist tingituna tekkivad arvukad augud, vahendas firma pressiesindaja.


„Teavitasime ehitusobjekti hooldamise lõpetamisest aegsasti Eesti Maanteeametit, kuid objekti tellija ei ole teinud konstruktiivseid ettepanekuid lepingu lõpetamisega tekkinud probleemide, sh ehitusobjekti hooldamise küsimuse lahendamiseks,“ märkis Normunds Luste.

Binders teatas veebruaris, et otsustas tellija süstemaatilise ebajärjekindluse tõttu lõpetada omapoolselt Eesti maanteeametiga sõlmitud lepingu Pärnu ümbersõiduteede ehitamiseks, mis on toonud ettevõttele vähemalt miljon latti kahju, sest SIA Binders oli ehitustööde teostamise algetapil sunnitud parandama ja kõrvaldama Eesti ehitusfirma Koger & Partnerid (projekti partnerfirma) poolseid puudujääke.

Hiljem muutis olukorra Bindersi juhtide hinnangil veelgi keerulisemaks tellija võimetus või soovimatus tekkinud olukorda konstruktiivselt lahendada.

„Koger & Partnerite ja Bindersi vaheline  konsortsium loodi Eesti ettevõtte initsiatiivil 2009. aastal, et osaleda Eesti maanteeameti korraldatud konkursil Pärnu ümbersõidutee ehitamiseks,“ rääkis Luste. „Alguses kuulus konsortsiumis juhtpositsioon ja põhivastutus Eesti ettevõttele, kuid kahjuks selgus ehitustööde käigus, et Eesti partneril polnud sellise mahuka töö tegemiseks ei ressursse ega ka vajalikku professionaalsust, misjärel otsustas Blinders oma maine säilitamiseks haarata objekti juhtpositsiooni enda kätte.“

Luste sõnul arvati tollal, et nii suudetakse objekt kvaliteetselt ja kokkulepitud tähtajaks lõpetada.
Leping Pärnu ümbersõidutee ehitamiseks sõlmiti 2009. aastal. Ettevõtete Binders ja Koger & Partnerid ühine pakkumine nägi ette tööde teostamist kahes järgus ühtekokku 23 632 193 euro eest.

Teedeehitusfirma SIA Binders asutati 1993. aastal, täna on ettevõte enam kui 57 miljoni eurose aatakäibega üks Läti suurimaid ehitusfirmasid.

Ettevõtte viimaste aastate suuremate ehitusprojektide hulka kuuluvad VIA Baltica ühe osa rekonstrueerimine, Saulkrasti ümbersõidutee ehitus, Riia Lõunasilla juurdepääsuteede ehitus, Lielvārde lennujaama rekonstrueerimine NATO tellimusel, liiklussõlme ehitus Daugavpilsis, jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles