Galerii: president Ilves alustas Pärnumaa ringsõitu

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilvese kahepäevane Pärnumaa visiit algas Pärnumaa kutsehariduskeskuse külastamisega.
President Toomas Hendrik Ilvese kahepäevane Pärnumaa visiit algas Pärnumaa kutsehariduskeskuse külastamisega. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

President Toomas Hendrik Ilves alustas täna kahepäevast ringsõitu Pärnumaal Pärnumaa kutsehariduskeskuse külastusega.

President Ilves nimetas Pärnumaa kutsehariduskeskust Eesti üheks moodsaimaks ametikooliks. Ta pidas oluliseks tihedat koostööd kooli ja piirkonna tööandjate vahel.

“Asjalikud sidemed kutsehariduskeskuse ja ettevõtjate vahel Eesti lääne regioonis ja laiemaltki muudavad tugevamaks nii kooli kui ettevõtjad,” ütles president. “See tähendab, et võimalikult paljud koolilõpetajad saavad vajalikku haridust ja tööd ning tööandjad saavad enda palgale hästi koolitatud, motiveeritud inimesi, keda nad tõesti vajavad.”

President Ilvese sõnul on ametikool sel moel kogu piirkonna üks arengumootor.

Samas toimunud kohtumisel Pärnumaa omavalitsusjuhtidega arutas president piirkonna suuremate arendusprojektide Lottemaa ja Audru ringrajaga seonduvat, mis mõlemad valmivad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ja ettevõtjate koostöös ning peaksid maakonda ahvatlevamaks muutma.

Uulu kandis endisesse NSV liidu sõjaväebaasi rajatavat Lottemaad tutvustanud Janno Põldma ja Heiki Ernits loodavad, et teemapark avatakse suvel 2012 ning seda külastab aastas 50 000 kuni 80 000 inimest.

Ka Audru tänapäevane ringrada peaks valmima järgmisel aastal, ütles Andres Hall A2 Racing MTÜst, kelle sõnul võib seal korraldada vähemalt 20 auto-motovõistlust aastas, mida peaks tulema vaatama 100 000 külastajat, neist veerand välisriikidest.

Nii Lottemaa kui Audru ringraja eestvedajad tunnustasid head koostööd omavalitsustega, milleta ei oleks selliste projektide õnnestumine võimalik.

Pärnu maavanem Andres Metsoja rääkis kohtumisel maakonna ühendusteedest nii Eesti-siseselt kui rahvusvaheliselt, keskendudes Pärnu lennujaama uuendamisele, samuti Rail Baltica raudteele ja Via Baltica maanteele, mille ehitus Pärnu linna ümbruses on ehitajatega seotud segaduste tõttu seiskunud. “Eesti riik on siin halb partner oma maksumaksjale,” tõdes maavanem Metsoja.

Omavalitsusjuhid kõnelesid tulubaasi vähenemisest majanduskriisi ajal, mis muudab keeruliseks eriti väiksemate vallavalitsuste ülesannete täitmise, näiteks kohalike teede hoolduse.

“Valdade ühendamine või ühinemine on vaid territoriaalne küsimus, kohalikule elule on aga olulisem probleem haridus,” ütles president Ilves. “Näiteks 900 inimesega vallas on raskem head kooli ülal pidada kui suuremas, korralikku haridust tuleb aga anda iga valla lastele ja noortele. Koolivõrgu kaasajastamine on paratamatus.”

President Ilves külastab täna Pärnus veel kunsti- ja käsitöökoda Maarja-Magdaleenia gildi, Audru vallas Eesti kalapüügiühistu külmhoonet, ettevõtet AQ Lasertool OÜ ning Tammiste lasteaeda, mis oli mullu üks parimaid aasta puitehitisi.

Homme kohtub riigipea Paikuse valla Seljametsa külamajas külaseltside esindajatega, külastab sünteetiliste elastikniitide tootmisega tegelevat rahvusvahelise haardega ettevõtet Fein-Elast Estonia OÜ, Vändra tervishoiukeskust, ettevõtet MS Balti Trafo OÜ ja tutvub osaühinguga Vändra Leib, kes on tunnustatud mahetootja.

President Ilves lõpetab Pärnumaa ringsõidu Kergu külakeskuses, kus kohtub kohaliku elu edendajatega, kes on eestvedajaiks maaelu arendamise projektides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles