Pärnumaa kasuperesid nõustab tugiisik

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mare Müürsepp.
Mare Müürsepp. Foto: PP

Eesti kasuperede liit arendab kogu riigis tugiisikusüsteemi, et leevendada hooldusperede probleeme. Praegu on liiduga ühinenud 11 maakondlikku kasuperede organisatsiooni ja tugiisiku teenusega kaetud kaheksa maakonda, kus omakorda tegutseb seitse tugiisikut.

Pärnumaal aitab alates veebruarist kasuperede muresid lahendada sotsiaalpedagoogi ja lastekaitsetöötaja haridusega tugiisik Mare Müürsepp (pildil).

“Peredesse paigutatud laste abistamisprotsess on tihti aeglane ja ebaefektiivne ning enamik kohalikke omavalitsusi ehk eestkosteasutusi ei tee kasuperedega tõhusalt koostööd,” selgitas Müürsepp tugiisiku töö vajalikkust.

Lisades, et kindlasti on spetsialiste, kes arvestavad kasulaste vajadustega kasuperes ja toetavad kasuvanemaid laste kasvatamisel, kuid tihtipeale ei julge pered abi saamiseks spetsialisti poole pöörduda. Kardetakse kriitikat, ebakompetentseks pidamist, läbikukkumist, ollakse harjunud ise hakkama saama.

Tugiisik selgitab välja, kas ja millist abi kasupered vajavad, kuidas tulevad nad toime oma probleemidega, mismoodi toimib koostöö eestkosteasutustega ja missugused on kasuperede toetamise võimalused seadusandluse taustal.

Vastavalt vajadustele ja võimalustele korraldab tugiisik üritusi ning algatab projekte kasuperede ühistegevuse hoogustamiseks. Temaga võib võtta ühendust nii murede tekkimisel kui jagada rõõmu kordaminekute üle.

Müürsepp on kahele lapsele kasuvanem olnud juba kuus aastat ja saab oma kogemuste põhjal väita, et võõra lapse oma peres kasvatamine on väga vastutusrikas ülesanne ja raske töö, mis toob hulga lisakohustusi ja ajakulu.

Eri lähenemist nõuavad lastetu paari kasulapseks saanud terve vastsündinu ja emotsionaalselt tasakaalutu teismelise paigutamine peresse, kus kasvavad kasuvanemate bioloogilised lapsedki.

”Perele tuleb selgitada, et raskuste tekkimine kasulapse kasvatamisel ei tarvitse olla kasuvanemate viga ega pane nende võimeid kahtluse alla,” kinnitas Müürsepp. ”Oluline on julgustada peresid vajadusel abi küsima, sest nii suudetakse edukamalt kasulaste ja nende probleemidega toime tulla.”

Mare Müürsepa andmed leiab MTÜ Pärnumaa Kasuperede Ühingu kodulehelt http://web.zone.ee/kasupere/.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles