Esplanaadi 10 vabanes kuhjunud kõntsast

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Herderi töömees Vello Peterson tassis eile musti prügikotte. Sügise ja talvega kogunenud jäätmelademed tuli kärule kanda ja prügilasse saata.
OÜ Herderi töömees Vello Peterson tassis eile musti prügikotte. Sügise ja talvega kogunenud jäätmelademed tuli kärule kanda ja prügilasse saata. Foto: Ants Liigus

End vanemluuameheks nimetanud töömees Vello Peterson asus eile hommikul osaühingule Herder kuuluva Esplanaadi 10 hoovi kogunenud jäätmemäge lammutama.

Kuigi mitu kuud möödakäijate silma riivanud prügilasu oli sügistalvega jäätmeveofirma ISS üle ääre ajava pürgikasti ümber kuhjunud, ei transportinud olmemusta Paikresse minema prügiauto, vaid käru.

Petersoni andmeil oli kinnistu omanikul jäätmevedajale maksmata. Viimati tühjendas prügiauto Esplanaadi 10 konteinerit sügisel enne lume tulekut. Kui vedu korrapäraselt toimis, käis auto läbi vähemalt kord nädalas.

Seda, millal jäätmevedu täpselt läbi sai ja leping vedajaga katkes, Esplanaadi 10 omaniku Herderi esindaja Jaan Moik öelda ei teadnud. “Nüüd veetakse prügi minema ja probleemi pole. Kõikide küsimustega pöörduge omaniku poole,” vastas ta napisõnaliselt.

Herderi omanikku Robert Hermanit eile telefonitsi tabada ei õnnestunud.

Musti prügikotte sulavast lumest välja sikutanud Peterson rääkis, et pea inimtühi Esplanaadi 10 pole üle pea küündivat prügilasu õuealale tekitanud. Katkiste kottide sisu reetis, et suurema osa hunnikutest moodustavad olmejäätmed, mida ilmselt ümberkaudsed elanikud hoovi vargsi kokku tarinud.

“Siin on kõike: kartulikoori, mahla- ja võipakke, üks jõulukuusk. Mõtlesin, et kui nälga hakkan jääma, on siin süüa küll,” naljatas Peterson. Prügi mahapoetajatele on töömees isegi mitu korda peale sattunud.

Enne sulailma peitis lumi enamiku saastamäest enda alla, kinni- ja kokkujäätanud jäätmemassi poleks ära viia saanudki. Petersoni sõnutsi purunevad pooleldi lumes kilekotid kergesti ja nende sisu valgub hoovile laiali. Mida enam sulab, seda rohkem sodi ära viia saab.

Majas tegutseva uue kunsti muuseumi juhataja Marie Soosaar-Virta ütles, et muuseum tellis endale Ragn-Sellsist järgmiseks nädalaks nii paber- kui olmejäätmete konteineri.

“Peame kuhugi oma prügi panema. Ja paraku me ei saa midagi teha, et kogu ümbruskond Esplanaadi 10 hoovi oma prügi toob,” sõnas Soosaar-Virta.

Ümberkaudsete prügikrattidega on kimpus ka Pärnu linnagalerii kunstnike majas Nikolai 27.

Linnagalerii juhataja Alar Raudoja ütles, et galerii õuel käib regulaarselt prügiauto, ometi on veojärgseks hommikuks kast uuesti võõrast prahti täis. “Konteiner on küll aias, aga pole lukus,” täpsustas juhataja.

“Mis puudutab uue kunsti muuseumi, siis neil katkes prügivedu mullu novembris, kui maja tühjaks jäi. Linnagalerii tasub oma eelarvest muuseumi halduskulud, mis puudutab maja ümbritsevat prügivälja, siis seal on halduskohustus OÜ Herderil,” rääkis Raudoja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles