Taimetark naasis Saksamaalt kullaga

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljajalu kõrvenõgestes käimine ja kivikestega täidetud kottide tõstmine varvastega läks MTÜ Pärnu Lahe Partnerluskogu tegevjuhil Mercedes Merimaal ladusalt.
Paljajalu kõrvenõgestes käimine ja kivikestega täidetud kottide tõstmine varvastega läks MTÜ Pärnu Lahe Partnerluskogu tegevjuhil Mercedes Merimaal ladusalt. Foto: Margit Merila

Pärnu lahe partnerluskogu (PLPK) kuueliikmeline esindus tegi Saksamaal koduriigile nime, naastes nelja riigi Leader-kohtumiselt kuldmedaliga, millega väärtustusid taimetark Mercedes Merimaa teadmised ja osavus.

PLPK tegevjuht Mercedes Merimaa võttis töökohtumiste kõrval osa Saksa tuntud taimetohtri Sebastian Kneippi nimelisest kompleksvõistlusest ja võitis 60 osaleja hulgas.

Paljajalu nõgestes

Merimaa jutu järgi algas individuaalvõistlus paljajalu nõgesteraja läbimisega, kusjuures seal tuli tõsta varvaste vahel nõgestest välja kivikestega täidetud kotid. Teadmiste poole üks alasid oli metsa- ja maitsetaimede määramine lõhna järgi.

“Omaette osa moodustasid osavusalad, võistlejatel oli vaja käia köie peal ja rippuda selle küljes nagu pandakaru. Et ennast käte jõul edasi vinnata, tunked seljas, tuli ületada kanal ja sõita slaalomit spetsiaalse kaherattalise masinaga,” kirjeldas hakkaja naine kohustuslikke ülesandeid, mis talle nelja riigi esindajate hulgas edu tõid.

“Kui reklaamime ennast ainult brošüüridega ja meist ei tarvitseta kuigivõrd teada, siis see, et Eesti esindaja võitis kulla, mõjub märksa tõhusamalt,” möönis Merimaa, kelle sõnutsi tundis ta ennast nagu olümpiavõitja, kui talle suur medal kaela riputati.

Edukad olid Pärnumaa esindajatest ka turismiettevõtja Raimo Kärbik, kes tõi individuaalse hõbemedali neljaosaliselt ronimis- ja köielkäimise oskusi nõudvalt kompleksvõistluselt, ja põllumajandusettevõtja Anti Merila, kes sai hõbemedali kummipaadiga aerutamisvõistluselt Elbe jõel.

Külamajad kasutusse

Aga Bad Schandaus ei käinud PLPK ja peale nende 11 Eestit esindavat Leader-tegevusgruppi vaid kulda-hõbedat toomas, vaid maapiirkondade arendamise kogemusi jagamas-saamas.

“Loengutel ja töötubades saime kasulikke mõtteid, näiteks kuidas muuta külamaja mitut ülesannet täitvaks ja teenust osutavaks kohaks, teha kogukonna köök, pakkuda pesupesemise võimalust, mida eriti on vaja eakamatel,” rääkis MTÜ Paadremaa Külaseltsi tegevjuht Margit Merila.

Merila sõnutsi avardus teisi kuulates kohalike võimaluste nägemine, näiteks koos riigimetsa majandamise keskusega Korju mägedesse suusa- ja matkaraja tegemine või külakirikute vahelised palverännakud, nagu seda Austrias tehakse.

Saksamaa kultuuripealinna Dresdeni lähedal toimunud Leader-LINCi kohtumise eesmärk oligi edendada partnerriikide võrgustumist ja vahetada kogemusi Euroopa Leader-alade vahel.

“Nelja riigi – Austria, Saksamaa, Soome ja Eesti kohalike Leader-gruppide kokkusaamine täitis igati eesmärki õppida kogemuste ja otsekontaktide kaudu, osales ka Eesti maamajanduse infokeskuse esindus,” vahendas toimunut maaturismi ja romantilise rannatee edendaja Raili Mengel-Sünt.

PLPK esindus, teiste seas Eassalu-Neitsi külaseltsi esinaine Marika Hunt ja turismiettevõtja Lennart Mengel-Sünt, osales rühmades, kus arutati maapiirkondade koostööl põhinevaid Leader-projekte.

Nenditi, et kuigi riikide majanduslik olukord ja elatustase erinevad, sarnanevad nende arenguprobleemid, näiteks kuidas kinnistada noori maale ja muuta külakeskused multifunktsionaalseks ja mobiilseks, mismoodi korraldada hajaasustatud aladel logistikat, et põhiteenused jõuaksid abivajajateni.

PLPK tutvustas oma tegevusi, sealhulgas 242 kilomeetri ulatuses piki Pärnumaa rannikut kulgevat romantilist rannateed, Eesti kohalike Leader-tegevusgruppide reklaaminäitusel ning linnapea ja korraldajate tänuõhtul.

Järgmine Leader-LINCi kohtumine toimub tuleval aastal Eestis, juhttegevusgrupp on Tartumaa arenduskoda.

Lühend LINC tähendab maakeeles meeskonna koostööst innustunud võrgustikku ja Leader on Euroopa Komisjoni algatusel maapiirkondade arenguks mõeldud programm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles