Juhtkiri: Et talgupäeva polekski vaja

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Maikuiste üle-eestiliste talgupäevade traditsioon on kenasti kanda kinnitanud, kuigi algusajaga võrreldes on talgupäevaliste entusiasm veidi lahtunud. Põhjuseks asjaolu, et mõnel pool jäi kogutud prügi kuudeks kuhja vedelema, samuti ülimalt ebameeldivad seigad, kui vabatahtlike koristatud metsaalusele taas ebaseaduslikke prügilaid hakkas kerkima, või mõttetalgud, mille tulemusena tegelikult midagi ära ei tehtud.

Siiski leidub negatiivse varjundiga kogemuste ja tulemuste kõrval mõndagi positiivset, mis tublide inimeste jonnil Eestit paremaks muuta päriselt kaduda ei lase. Seekordsele “Teeme ära!” talgupäevale on Pärnumaal registreerinud päris palju inimesi. Osa talgupaiku sai uhkeldada sellega, et täpselt nii palju kui töökäsi vaja oleks, neid tulemas ongi. Mõni talgukoht võib küll huviliste puudumise tõttu koristamata jääda, kuid õnneks leidub neid, mis laupäeva õhtuks hoopis värskema ja puhtama ilme saanud, kordi rohkem.

Talgupäevade mõte pole jäänud vaid Maarjamaale ja selle üle tasub tõesti uhkust tunda, et meie moodi kogunevad nii mõnegi lähedase või kaugema riigi kodanikud kevaditi oma kodukanti kasima.

Ideelt ja sisult on ülemaaline talgupäev ääretult hea ja kandva sõnumiga. Tänu sellisele ühistegevusele hakatakse oma keskkonnast senisest rohkem hoolima, õpitakse kodumaad tundma ja veidi enam armastama ning saadakse juurde nii kogemusi kui sõpru.

Pikas perspektiivis võiksid inimesed sedavõrd mõistlikuks muutuda ja elukeskkonnast hooliv mõtteviis nii sügavale juurduda, et talgupäevi poleks üldse vaja korraldada. Praegu jääb selleni paraku väga pikk maa kõndida, kuid tänu kõigile tänastele ametlikele talgulistele ja vähem organiseeritult oma koduümbruse koristajatele tuleb puhtam ja hoolivam tulevik taas sammukese võrra lähemale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles