Sindi veeprojekti jätkumine endiselt selgusetu

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Sindi veeprojekti saatus on endiselt lahtine, alustasid Water Seri töömehed eile pärast kuuajalist pausi taas ehitustöödega. Kohale tariti uusi torusid ja kopp löödi maasse.
Kuigi Sindi veeprojekti saatus on endiselt lahtine, alustasid Water Seri töömehed eile pärast kuuajalist pausi taas ehitustöödega. Kohale tariti uusi torusid ja kopp löödi maasse. Foto: Urmas Luik

Kuigi kuuajalise pausi järel lõid Sindi vee- ja kanalisatsiooniprojekti ehitajafirma Water Ser töömehed eile Sindis taas kopa maasse, on firma jätkamine projektiga endiselt selgusetu.

Järelevalveinsener OÜ Vealeidja saatis eile Water Ser Lääne-Eesti OÜ-le kirja, kus firmale on seatud täitmistagatise esitamise lõpptähtajaks 25. mai.

Sindis seiskusid aprilli alguses torutööd mitme asjaolu kokkulangemisel, kuid peapõhjuseks on seni jäänud firma esitamata jäetud täitmistagatise garantii.

Täitmistagatis moodustab kümme protsenti lepingu mahust ja see esitatakse enamasti pangagarantiina. Eesmärk on tagada projekti ebaõnnestumisel selle summa eest võimalus korraldada näiteks uus riigihange või objekti vahepeal hooldada.

„Veel eile (üleeile, toim) istusime koos ja arutasime variante probleemile lahenduse leidmiseks, kuid need lahendused rahandusministeeriumile (üks projekti rahastajatest – toim) ei sobinud,“ ütles OÜ Sindi Vee juhatuse liige Ants Tormilind. „Water Ser peab nüüd ise hakkama saama ja vaatama, kuidas ta sellest august välja tuleb.“ Selleks on Water Seril aega kaks nädalat.

Sindi abilinnapea Marko Šorini sõnutsi esitas pank veel märtsi algul kirja, millega kinnitati, et nende krediidikomitee on teinud Water Seri garantii suhtes positiivse otsuse ja täitmistagatise väljastamiseks vajalikke lepinguid valmistatakse ette.

Hiljem pank sellest otsusest taganes ja siis tööd seiskusid.

Sindi veeprojekti osalised on sellest saati teinud ühiseid jõupingutusi lahenduse leidmiseks, kuid tulutult.

Water Ser Lääne-Eesti esitas Sindi Veele taotluse lähtuvalt lepingus sätestatust, mille kohaselt täitmistagatis võib olla esitatud tagatise summa deponeerimisega tellija ehk Sindi Vee arveldusarvele. „Juba märtsi lõpuks oli teostatud tööde rahaline maht ligemale 1,5 korda suurem kui täitmistagatis. Rahandusministeeriumi ametnik pidas sellist lahendust lepingu oluliseks muudatuseks ega olnud pakutud lahendusega nõus,“ ütles Water Ser Lääne-Eesti juhatuse liige Argo Auväärt. Ehitaja lubas koos juristidega võtta kõnealuse otsuse suhtes seisukoha nädala jooksul.

Lepingu lõpetamine praeguse ehitajafirmaga toob automaatselt kaasa uue riigihanke korraldamise. Selleks kulub minimaalselt pool aastat, peale selle lisakulud. Ehitaja, kes töödega jätkaks, selguks alles novembris-detsembris.

Samuti tuleks sellise musta stsenaariumi korral omavalitsusel ja Sindi Veel hooldada praeguseks üleskaevatud tänavaid.

Šorini jutu järgi kannatavad projekti seiskumise tõttu eelkõige sintlased ja nende külalised ning olukord on linnaelanikes põhjendatud pahameelt tekitanud. „Kuna kõrval on näha, kuidas projektid on läinud vett vedama, nagu Pärnus Ehitajate tee, on inimesed eriti valvsad,“ sõnas abilinnapea. „Ehitaja on küll tänavaid minimaalselt hooldanud, kuid seda on selgelt vähe. Projekti eesmärk on ikkagi elukvaliteedi parandamine ja seda vahepealseid kannatusi tekitamata.“

Seni oma vahenditest torutöid rahastanud Water Ser oli aprilli alguseks jõudnud viiendiku torutöödest lõpetada. Töid on tehtud suurema summa eest kui täitmistagatis. Lepingu lõppemine seaks raskesse seisu ehitajafirma alltöövõtjadki, mis projekti on oma panuse andnud.

Sindi vee- ja kanalisatsioonitorustike ehituseks korraldatud riigihanke võitnud konsortsium Water Ser Lääne-Eesti ja OÜ Water Ser Ehitusjuhtimine sõlmis eelmise aasta detsembris töövõtulepingu Sindi Veega.

Lepingusumma oli 5,45 miljonit eurot ja tänavu jaanuaris alustatud torutööde lõpptähtajaks märgiti 2012. aasta oktoober. Enamik projektist rahastatakse Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondi tagastamatust abist.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles