Säästuajal vaadake poes alumiste riiulite poole

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Säästunipp: tasub teada, et kui kallimad margid ja kampaaniatooted on paigutatud ostja silmade kõrgusele, siis soodsamaid kaubamärke tuleb otsida alumistelt riiulitelt.
Säästunipp: tasub teada, et kui kallimad margid ja kampaaniatooted on paigutatud ostja silmade kõrgusele, siis soodsamaid kaubamärke tuleb otsida alumistelt riiulitelt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Üha kallinev toidukaup on sundinud paljusid peresid aina hoolsamalt hindu jälgima ja varasemast rohkem inimesi peab arvestust igapäevaste kulude üle.

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskus võrdles toidukauba hindu Tallinna supermarketites aprilli seisuga. Võrdluse aluseks võeti statistikaameti määratletud ühe inimese minimaalne toidukorv, mille maksumuse arvutamiseks on koostatud näidismenüü, mis tagaks organismi küllaldase varustatuse toit- ja mineraalainete ning vitamiinidega. Inimese vähim kuu toiduports maksis 2009. aastal 1178 krooni (75.29 eurot) ja mullu 77.58 eurot.

“Võib öelda, et soovitatud eelarve piiresse on võimalik mahtuda, kui sooritada ostud säästukaupluses või käia eri poodides ja turul ning otsida soodsamaid pakkumisi,” tõdes teabekeskuse juht Piret Suitsu. “Kui aga soovitakse osta kogu kaup ühest poest, mis pole Säästumarket, ei ole võimalik sellistesse rahalistesse piiridesse mahtuda.”

Maal kallim

Eriti keeruline on olukord väikelinnades ja maapiirkondades, kus napib valikut ja väikepoed ei saa võimaldada odavkettide hindu.

Teabekeskus koondas nõuanded, kuidas toitu varudes raha säästa. Esiteks tuleb süüa ostmas käia harva ja kindlasti enne koostatud ostunimekirjaga.

Samuti tasub teada, et kui kallimad margid ja kampaaniatooted on paigutatud ostja silmade kõrgusele, siis soodsamaid kaubamärke tuleb otsida alumistelt riiulitelt.

Sooduspakkumistesse tuleks suhtuda ettevaatlikult, sest allahindluste tõttu teenimata jäänud tulu saab pood tagasi ülejäänud kauba hinnatõusust. Kollane silt tähendab, et see kaup on praegu tavapärasest odavam, mis aga ei pruugi tähendada, et see on soodsam alternatiividest.

Võrrelge peale pakendi hinna kilo, liitri või tüki maksumust. Mõnigi tootja on hinna tõstmise asemel läinud seda teed, et paiskab kauba müüki senisest väiksemas pakendis (200 grammi asemel 175 ja 500 asemel 400).

Suurem on soodsam

Eelistage igapäevaste ostude tegemisel soodsamaid suurpakendeid. Seevastu väiksemaid koguseid on mõistlik osta lahtise kaalukaubana. Näiteks 150grammise singipaki hinnast moodustab enamiku pakendikulu.

Iga vanem teab, et laste poodi kaasavõtmine ähvardab rahakotile laastavalt mõjuda. Kui aga lastega poeskäimist vältida ei saa, on mõistlik juba kodus kokkuleppele jõuda, mida neile seekord ostetakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles