Kaugliinide bussipiletite hinnad kerkivad

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sebe ja GoBusiga, aga ka Taistoga Pärnust Tallinna ja Tartusse sõitmine viib rahakotist varasemaga võrreldes keskmiselt pool eurot enam.
Sebe ja GoBusiga, aga ka Taistoga Pärnust Tallinna ja Tartusse sõitmine viib rahakotist varasemaga võrreldes keskmiselt pool eurot enam. Foto: Priit Simson

Mitu bussifirmat plaanib kergitada Eesti-sisestel kaugliinidel pileti hinda või on seda juba teinud, samal ajal on üliteravas konkurentsis mõnel liinil hind hoopis langenud.

Bussifirma Sebe kavatseb 1. juunist tõsta bussipiletite hinda keskmiselt neli kuni viis protsenti ning vähendada noorte ja eakate sõidusoodustust.

Näiteks kui praegu maksab täispilet Pärnu ja Tallinna vahel Sebe bussiga sõites 7.70, siis järgmisest kuust kaheksa eurot ning Pärnust Tartu saab senise 9.60 asemel sõita kümne euro eest. Ent kui sõita Tartu kaugliini bussiga Pärnust Kilingi-Nõmmele, säilib 3.20eurone hind, rääkis Sebe turundusjuht Berit Osula.

Kui praegu pakub Sebe osal nädalapäevadel alla 26- ja üle 60aastastele 60protsendist soodustust, siis see kahaneb 50protsendiseks.

Osula rääkis, et Sebe kaugliinibusside piletite hinnad on püsinud samal tasemel juba kolm aastat ja hinnatõusu tõuke andis kütuse märgatav kallinemine ja bussijuhtide palga tõstmine. Nimelt kergitab Sebe 1. juunist oma bussijuhtide põhitöötasu üheksa protsendi võrra.

“Muudatus puudutab ligi 400 bussijuhti,” märkis Osula. “Põhitöötasule lisanduvad tulemustasud piletimüügi ja klienditeeninduse eest. Tänavu esimeses kvartalis oli kaugliine sõitva bussijuhi brutopalk keskmiselt 960 eurot ehk 15 000 krooni.”

GoBus tõstis ja langetab

GoBus kergitas Pärnust väljuvatel kaugliinidel pileti hinda juba 20. aprillil, kuid terav konkurents sõitjate pärast sundis ettevõtet läinud reedel osa hindu allapoole tooma ja 1. juunil langeb veel mõni hind.

Näiteks Pärnu ja Tallinna vahel tõusis kuu aja eest bussipileti hind 20–80 eurosenti ning Pärnu ja Tartu vahel samas suurusjärgus, kuid mõnel väljumisajal hind hoopis langes, rääkis GoBusi Pärnu regiooni direktor Andrus Kärpuk.

“Kulud on hoogsalt kasvanud, aga meie tegevus peab endiselt olema tasuv. Kuna elame konkurentidega samas majandusruumis, ei saa me oma hindadega neist ette minna,” selgitas Kärpuk hinnamuutuste tagamaid.

Taisto kergitas nädala eest

Bussifirma Taisto kergitas nädala eest bussipiletite hinda osal Tallinna–Märjamaa–Pärnu ja Tartu–Viljandi–Pärnu liinidel. Hinnatõusud jäävad ettevõtte teatel vahemikku 50 senti kuni euro.

Taisto selgitab oma kodulehel, et hinnamuudatus on tingitud viimasel poolaastal märkimisväärselt kerkima hakanud kütuse hindadest ja puudutas neid liine, kus vahepeal olid hinnad langenud.

Mulgi Reisid andis teada, et praegu neil bussipiletite hinnatõusu plaanis pole.

 

Andrus Kärpuk, GoBusi Pärnu regiooni direktor:

“Kulud on hoogsalt kasvanud, aga meie tegevus peab endiselt olema tasuv. Kuna elame konkurentidega samas majandusruumis, ei saa me oma hindadega neist ette minna.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles