Galerii: Lao "RäimeWest" tõi kokku sadu kalahuvilisi

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaal Lao kalasadamas peeti esimest RäimeWesti, kus sai räime süüa ja õppida, mida kõike sellest kalast teha saab.
Pärnumaal Lao kalasadamas peeti esimest RäimeWesti, kus sai räime süüa ja õppida, mida kõike sellest kalast teha saab. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Täna peeti Tõstamaa vallas asuvas Lao kalasadamas õppepäeva "RäimeWest", mille eesmärk oli jagada teadmisi jätkusuutlikust rannakalandusest ja kohalikust kalakultuurist.

Kuigi üritus kandis õppepäeva nime, käis kohapeal lausa festivalimelu ning rahvast oli ilusat ilma, kalatoite ja rahvalikku muusikat nautima kogunenud tublisti.

Merelt saagiga sadamasse saabunud kalurite ümber tekkis pikk järjekord värske räime nõutajaid, lapsi rõõmustas võimalus paadiga sõita.

Hea minek oli kõikvõimalikel kalatoitudel: maitsta sai kalaburgereid, kalasuppi, marineeritud, soolatud ja suitsutatud kala. Omajagu uudistajaid jagus töötubadesse, kus vanad kalurid õpetasid võrke parandama ja kenad rannapiigad värsket räime rookima.

Liivi Lahe Kalanduskogu MTÜ tegevjuht Esta Tamm nimetas õppepäeva üheks eesmärgiks noorema põlvkonna inimeste harimist.

„Viimasel ajal on mere äärde elama tulnud palju noori, kes võib-olla ei teagi, kuidas kala fileeritakse,” arvas Tamm. „Tänavu toimub "RäimeWest" esimest korda ja tahaksime selle muuta traditsiooniliseks õppepäevaks, mis toimuks liikuvalt mööda meie räimerada ehk 242 kilomeetri pikkust rannikujoont Pärnu maakonnas.”

Vladislav Koržets rääkis räime tähtsusest eesti rahva toidulaual ning tegi kohapeal räimerooga.

Õpitubades kõneldi mereohutusest ja Läänemere seisundi mõjust kaladele.

Päeva muusikalise poole eest hoolitsesid kohalikud muusikud ja tantsijad ning ansambel Kukerpillid.

Õppepäeva korraldasid mittetulundusühingud Peerni Sadamaarendus ja Ilusa Manilaiu Eest koostöös kohalike kalurite, turismiettevõtjate ja paljude kohalike organisatsioonidega. "RäimeWesti" toimumist toetasid Liivi Lahe Kalanduskogu MTÜ, Euroopa Liidu kalandusfond ja Tõstamaa vald.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles