Estonia tahab raha linnale andmise asemel tube remontida

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge maja toad on viletsamad kui konkurentidel.
Valge maja toad on viletsamad kui konkurentidel. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus jättis eile kinnitamata taastusravikeskuse Estonia majandusaasta aruande ja kasumijaotuse, sest ettevõte ja linnavalitsus ei suutnud kokku leppida linnale makstavate dividendide suurust.

Volikogu esimehe Cardo Remmeli juhitav Estonia lõpetas eelmise aasta 893 696 krooni suuruse puhaskasumiga. 2009. aasta kahjum oli 600 000 krooni, mis teeb muutuseks 1,7 miljonit krooni.

4,5 miljonit läks linnale

Läinud aastal maksis Estonia linnale dividendideks 4,5 miljonit krooni. Sellest miljon kanti üle selle aasta jaanuaris. Eelmise aasta mais volikogu vastu võetud Pärnu eelarvestrateegia järgi peaks Estonia maksma igal aastal viis miljonit krooni omanikutulu.

Linna eesmärk on lihtne: jõuda 2013. aasta alguseks olukorda, kus Pärnu võlakoorem ei ületaks 60 protsenti. Sellega muutuks omavalitsus taas euroabikõlblikuks ja saaks Euroopa Liidu toetusi kasutada. Viimased ELi toetused (näiteks Jaansoni raja vasakkalda väljaehitamine) on Pärnule eraldatud tingimusega, et raha saab kasutada alles pärast 60 protsendi piiridesse jõudmist.

Kui volikogu aasta tagasi eelarvestrateegiat vastu võttis, arvestati sellesse maamaksu tõus 17,7 miljonilt 22 miljoni kroonini aastas, parkimistulu vähenemine 4,3 miljonilt 2,3 miljonini aastas ja igal aastal Estonialt viis miljonit krooni dividende. Maamaksu tõsta ei õnnestunud, parkimistasu on laekunud vähem ja nüüd leiab ka Estonia, et raha linnale andmise asemel tuleks see ettevõttesse investeerida.

Kes ei suuda rohkem raha teenida, peab vähem kulutama. Iga kuuga jääb väiksemaks lootus, et linna palgal olijate töötasu endisel tasemel taastuks.

Linna ja ettevõtte huvid

Abilinnapea Romek Kosenkraniuse sõnutsi tahaks linnavalitsus Estonialt konkreetset dokumenti, mis näitaks, kuidas dividendide ettevõttele jätmine omanikutulu järgmistel aastatel kasvataks. Kõige parema meelega sooviks linn Estonialt endiselt viis miljonit krooni aastas, aga kui ettevõttel on konkreetne plaan, ollakse valmis seda arutama.

Estonia eilse ettepaneku linnale dividendid maksmata jätta lükkas linnavalitsus tagasi. Ettevõtte nõukogu esimees Peeter Võrk rääkis, et reede õhtuks ütleb nõukogu seisukoha, kui palju nad oleks siis ikkagi valmis tänavu omanikutulu tasuma.

Küsimusele, kas ettevõttele jäetavat raha kasutataks Valge maja ruumide remontimiseks, vastas Võrk, et raha nõuab nii see kui tootearendus. “Vaataks esmalt, kui palju raha on, ja otsustaks siis, kuhu seda panna,” ütles ta.

Seega põrkuvad vaidluses Estonia dividendide suuruse üle linna ja ettevõtte huvid, kus ühel pool on kaalukausil näiteks raamatukogutöötajate palgad ja teisel Estonia tubade kvaliteet. Kuhu kaalukauss kaldub, selgub järgmisel esmaspäeval, kui linn dividenditeema juurde tagasi tuleb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles