Lottemaal tuleb ületada viimased karid

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lottemaale minekuks tuleb turvaliseks ehitada ristmik, mis asub Via Baltica ühel liiklusohtlikumal lõigul.
Lottemaale minekuks tuleb turvaliseks ehitada ristmik, mis asub Via Baltica ühel liiklusohtlikumal lõigul. Foto: Ants Liigus

Kuna Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) rahastusotsus Tahkuranna valda Lottemaa rajamise toetamiseks on tingimuslik, pingutavad teemapargi eestvedajad praegu nende nõuete täitmise nimel.

EAS avalikustas 18. veebruaril otsuse toetada Euroopa regionaalarengu fondist Lottemaa loomist 49,8 miljoni krooniga, kuid seadis tingimused, mille täitmise kohta tuleb lisadokumendid esitada 17. juuniks.

Lottemaa rajamiseks loodud sihtasutuses Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskust (PEAK) esindav arenduskonsultant Ivari Niinemäe selgitas, et toetust sai taotleda kas eel- või põhiprojektide baasil ning Lottemaa puhul esitati kõigepealt eelprojektid. Etteantud tähtajaks tulebki nüüd esitada detailne põhiprojekt. Kuid on muidki soovitusi ja nõudeid.

Keerulisem lugu on maanteeameti tingimusega, mis puudutab Reiu külas tiheda liiklusega Via Balticalt Lottemaani viiva Reiuranna tee ristmiku senisest ohutumaks ehitamist. Ristmik tuleks välja ehitada enne Lottemaa ehitusega alustamist. Seega on sellega juba üsna kiire, ent küsimus on selles, kust leida ressurss töö rahastamiseks.

Via Baltica teemaplaneeringuga on küll ette nähtud ehitada maantee sel lõigul Pärnu ja Uulu vahel neljarajaliseks ning Lottemaale pääseb siis tulevase Tõllapulga eritasandilise ristmiku ja maantee kõrvale ehitatava kogujatee kaudu.

Ent kuna Lottemaa teemapark soovitakse avada tuleva aasta suveks, pole seda liikluslahendust paraku aega ära oodata. Kiirema lahendusena tuleb turvalised maha- ja pealesõidud, kiirendus- ja aeglustusrajad ning valgustus välja ehitada senisele ristmikule.

Selleks tööks on vaja leida mitu miljonit krooni. Ristmiku rahastamist ei olnud võimalik fondist taotleda, sest teealune maa ei ole sihtasutuse omandis.

Niinemäe märkis, et ristmiku tarvis on eelprojekt tehtud ja järgmisel nädalal kohtutakse sel teemal maavanemaga.

Pärnu maavanem Andres Metsoja kinnitas, et on arendajate ja maanteeameti esindajatega ristmiku probleemi arutanud. Lepiti kokku, et kui ehitusprojekt saab valmis, saadakse uuesti kokku, et arutada võimalusi.

“Muidugi on see selline teema, et ühest küljest on neid arendajaid suhteliselt palju, kes ütlevad, et miks te ei tee minu ristmikku valmis. Huvilisi Via Baltica ääres on mitu. Seega, mingit selget sõnumit selles osas veel ei ole, kuid kindlasti ma kohtun veel ka ministeeriumi esindajatega,” rääkis maavanem.

Metsoja tõdes, et lihtne see ülesanne nii järsku lisaraha leida ei ole, sest maakonnas on teehoiukavaga kõik investeeringud aegsasti paika pandud ja vaba ressurssi pole. “Kuid loomulikult on meil positiivne hoiak, et mingil moel tuleb see asi lahendada,” kinnitas maavanem.

Niinemäe märkis, et kui kõik laabub, kulub suvi hangete korraldamiseks ja sügisel lüüakse kopp maasse.

Sihtasutuse Leiutajateküla juhatuses toimetavad peale Niinemäe projektijuht Rein Malsub ja Eha Ernits. Sihtasutuse nõukokku kuuluvad Lotte autorid Janno Põldma ja Heiki Ernits, Sihtasutuse Pärnumaa Turism, PEAKi, Tahkuranna vallavalitsuse, Pärnu linnavalitsuse ja eraettevõtjate esindajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles