Tänulille pälvis Enn Veesalu

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Veesalu usub, et tükk leiba on näljasele suur asi.
Enn Veesalu usub, et tükk leiba on näljasele suur asi. Foto: PP

Kuna käesolev aasta on nimetatud Euroopa vabatahtlike aastaks, otsustas heategevusorganisatsioon Shalom väärtustada vabatahtlike tööd ja tõsta igal kuul esile mõne Pärnumaa vabatahtliku, kinkides talle elava lille.

Mais otsustati anda lill Pärnu kutsehariduskeskuse ehitusfüüsika ja arvutijoonestamise õpetajale Enn Veesalule, kes ühtlasi on Pärnu vaimulike ümarlaua sekretär.

Veesalu puhul tunnustati tema initsiatiivi ja kannatlikkust pidada läbirääkimisi toidupoekettidega Rimi ja Selver, tänu millele varustatakse juba kolmandat aastat kohalikke raskustesse sattunud inimesi hädapärase toiduga.

“Masu oli 2008. aastal alanud ning abivajajaid meie ümber palju. Samal ajal aga viskasid kauplused palju toitu prügikasti,” meenutas Veesalu.

Pärnu kristlike koguduste eestvõttel asuti poodidega pidama läbirääkimisi.

Kaupluste esindajad olid ettevaatlikud, sest riigi veterinaar- ja toiduamet võib reeglite rikkumisel trahvida. Pärast realiseerimise või tarvitamise lõpptähtaja möödumist ei tohi toitu turustada. Nii läheb hulk ohutuid, söömiskõlblikke toiduaineid äraviskamisele, sest kauplused ei taha riskida.

Veterinaar- ja toiduameti esindaja osutus mõistlikuks ametnikuks ja Pärnus loodi pretsedent, mis võimaldas kauplejatel hädalistele vastu tulla. “Mõnes teises linnas visati inimesed selle jutuga ukse taha,” lisas läbirääkimisi pidanud Veesalu.

Veesalu hinnangul ei näe me avalikult paljusid hädas inimesi, näiteks töö kaotanuid. Vaesus on õrn teema, sellest häbenetakse rääkida. “Nad kannatavad vaikselt, ei nõua,” rääkis Veesalu, julgustades inimesi murest teatama.

Nii käivitati pideva toidujagamise süsteem esmalt Pärnus ja siis kogu Eestis – Narvast Hiiumaani. See toimis juba enne toidupanga algatust ja jätkub päev-päevalt tänini. “Ma ise otseselt toitu jagamas ei käi, aga koordineerin seda,” lisas Veesalu ja palus tänada kaubanduskette, tänu kellele heategevus üldse võimalik on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles