Pärnu kesklinnas tegutsenud hauarüüstajaid pole tabatud

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Labidas kaevamistöödel.
Labidas kaevamistöödel. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Politsei pole Pärnus Vee ja Pika tänava ristmikul vee ja kanalisatsiooni rajamisel avastatud kunagisel kalmistukohal tegutsenud hauarüüstajaid tabanud ja vaatamata ajakirjanduse kaudu levitatud üleskutsetele, on arheoloogilised leiud tagastamata.

Prokuratuuri pressiesindaja Carol Merzini sõnutsi käib juhtunu uurimisel kriminaalmenetlus karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb surnu mälestuse teotamist. Kohus võib sellise teo eest süüdimõistmisel määrata rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse.
 
Merzini sõnutsi on uurimine sellises seisus, et on vaid tunnistajate ütlused, aga kahtlustatavaid pole.

16. maist 20. maini kaevati Vee ja Pika tänava ristmikul avatud kaevandis välja kümne kirstu otsad. Kirstude kaasi ei avatud.

Reede, 20. mai õhtust kuni esmaspäeva, 23. mai hommikuni lõhuti kahe kirstu läänepoolsed otsad ning eemaldati kirstudes olnud kolbad. Samuti eemaldati üks profiilseinas paiknenud kolpadest.

Sellest, et tegemist ei olnud juhusliku möödakäija teoga, andis tunnistust kaevandi põhjast leitud peitel, mida ilmselt oli kasutatud kirstude avamiseks ja lõhkumiseks.

Politsei palub kõigil, kes on näinud muul ajal kui ehitusperioodil sealkandis liikumas kõrvalisi inimesi, kes võivad olla seotud rüüstamisega, teatada sellest politsei telefoninumbritel 444 6675, 5343 5613 või lühinumbril 110.

Samuti palub politsei teada anda, kui kellegi valduses märgatakse säilmeid, mis võivad pärineda kalmistult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles