Vallikääru ristkäik on renoveeritud

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi ristkäik alles ootab ametlikku avamist, on lapsed selle juba omaks võtnud.
Kuigi ristkäik alles ootab ametlikku avamist, on lapsed selle juba omaks võtnud. Foto: Urmas Luik

Viimane oluline ehitus Pärnu Vallikääru ümberehitusel oli muldvalli läbiv ajalooline ristkäik, mis nüüd on valmis saanud.

Kuigi käik pole veel ametlikult lahti tehtud, silkasid eile selles juba lapsed ja paekivist laotud vana võlvkaare all otsis muldvalli sügavuses keskpäevase palavuse eest varju paar vanainimest.

Vallikääru rekonstrueerimisprojekti peatöövõtja Merko Ehituse projektijuht Indrek Moorats teatas, et Vallikäärus viimase tähtsama tööna ette võetud ristkäik on nüüd kasutuselevõtuks valmis, valgustuski paigas. Probleeme on aga käiguavade esise haljastusega. “Palavuse tõttu ei taha muru tärgata,” kurtis Moorats.

Vallikääru muldkeha läbiv käik on osake 17. sajandi viimastel kümnenditel püstitatud muldkindlustustest, mis 19. sajandi teisel poolel Pärnu merekindluse likvideerimisel linnapilti alles jäeti.

Ristkäigu renoveerimine peatati läinud suvel arheoloogilisteks uuringuteks, kuna kaevamisel tuli nähtavale vana kindluse tugimüür. Talvel segasid käigu taastamist rohke lumi ja külmad ilmad. Nüüd on see valmis ja ametliku avamise ootel.

Vallikääru renoveerimisprojekti autor Kersti Lootus rõhutas ajaloolise militaarse tunneli tänapäeval kasutuselevõtmise puhul, et muu hea kõrval kujuneb sellest invapääs ratastoolis inimestele. Käik ühendab Õhtu tänavat vallikraavi muldkindlustusepoolse kaldaga, kuhu saab nüüd otse, treppidel turnimata.

Käik on valgustatav, põrand kaetud sileda laudisega ja avade ees on raudvarbadest uksed, mida on võimalik tabadega lukustada, kui selle järele öösiti vajadus tekib.

Pärnu linnavalitsuse avalike suhete teenistuse andmetel tehakse ristkäik ametlikult lahti 17. juunil Vallikääru pidulikul avamisel, mis algab kell 17.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles