Tööstusalpinistid murdsid kirikutorniga piike

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusfirma Scandec tööstusalpinistidel kulus 40 meetri kõrgusel asuva Pärnu Katariina kiriku kellatorni risti allatoomiseks üle nelja tunni.
Ehitusfirma Scandec tööstusalpinistidel kulus 40 meetri kõrgusel asuva Pärnu Katariina kiriku kellatorni risti allatoomiseks üle nelja tunni. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kaks Ida-Virumaa ehitusfirma Scandec tööstusalpinisti rippus täna üle nelja tunni kraana konksu otsas maa ja taeva vahel, et tuua Pärnu Katariina kiriku kellatornist alla rist, mis restaureeritakse ja kullatakse.

Scandeci juhatuse liikme Olev Mae sõnutsi pidid 40 meetri kõrgusel töötanud mehed risti kättesaamiseks lõikama lahti kirikutorni katva pleki ja saagima ketaslõikuriga läbi 14 risti kellatorni mastipuu küljes hoidvat jämedat sepanaela.

Mae jutu järgi kulub tavaliselt selliseks tööks umbes tunnike, aga Pärnu Katariina kiriku torni trooniv rist oli nii kõvasti kinni, et selle lahtipäästmine kujunes keerukamaks.

Kuigi kirikut on selle rohkem kui 250 aastase ajaloo jooksul mitu korda remonditud, pidas Mae võimalikuks, et torni tipus olnud risti, mille kättesaamisega töömehed vaeva nägid, pole kiriku ajaloo jooksul kordagi alla võetud. „Päris kindel selles olla siiski ei saa,“ lisas ta.

Tornist alla toodud tsaarikrooni ja kummuli poolkuuga rist, mis peaks sümboliseerima Venemaa võitu sõjas Türgiga, läheb nüüd restauraatorite kätte kuldamisele.

Ka Pärnus Katariina kiriku ristita jäänud torn saab ehitaja käe all värskema ilme.

Mae jutu järgi võib kõrgustes tehtavaks restaureerimistööks kuluda kuu-poolteist. „Maa peal teeks samasuguse töö ära nädalaga, kõrgel töötamine on aeganõudev,“ märkis ta.

Eelmisel aastal restaureeriti Pärnu katariina kiriku teised tornid.

Katariina kiriku otsustas 1763. aastal rajada Vene keisrinna Katariina II.  Õigeusu kiriku projekti koostamise usaldas ta tšuvaši rahvusest arhitektile Pjotr Jegorovile, kelle jaoks oli tegu esimese suurema iseseisva projektiga.

Kiriku ehitamisega alustati 1764. aastal ning see valmis neli aastat hiljem. Kirik on üks stiilipuhtamaid ja rikkalikumaid barokk-kirikuid Eestis. Kreeka risti kujulise põhiplaaniga kirikuhoone teevad elegantseks sihvakas kellatorn ja teised tornid.

Katariina kirik oli eeskujuks hiljem Tartusse, Kuressaarde, Riiga ja mujalegi ehitatud pühakodadele.

Mullu märtsis andis Eesti Posti välja Pärnu Katariina kirikule pühendatud postmargi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles